De Pers: `Kopiëren ethische vragen is onaanvaardbaar`

Rotterdam. De leiding van het gratis dagblad De Pers vindt het bij nader inzien onaanvaardbaar dat een van zijn medewerkers The New York Times overschrijft. Dat schrijft Jan-Jaap Heij, hoofdredacteur van De Pers op zaterdag, over de rubriek Gewetensvragen van medewerker Alexander Von Schmid. Vorige week berichtte nrc.next dat de ethicus Von Schmid veel van de gewetenskwesties die hij behandelt, overschrijft van The New York Times zonder bronvermelding. Daarmee geconfronteerd zei Heij vorige week: ”Dit lijkt me geen plagiaat. We gaan er gewoon meer door.” Afgelopen zaterdag schreef Heij echter in een naschrift bij de rubriek: ”Wij vinden zulk letterlijk overnemen van vragen onaanvaardbaar.” Afgelopen vrijdagavond erkende Von Schmid in het VARA-programma De Leugen Regeert dat hij opener over de herkomst van de beschreven gevallen had moeten zijn.