`De` Nederlander luistert niet goed

Toen Maarten `t Hart jaren geleden een boekje schreef getiteld De vrouw bestaat niet, kreeg hij het halve land over zich heen. Nu Máxima een toespraak houdt en zegt ”De Nederlander bestaat niet”, krijgt zij het hele land over zich heen.

De critici van toen en die van nu maken dezelfde fout. Zij luisteren of lezen niet goed. Máxima zei ter verduidelijking ook nog dat `de Argentijn` niet bestaat. Nog duidelijker: `de vis` bestaat ook niet; je hebt haring, snoek, kabeljauw, baars, etcetera. `De hond` zal je ook niet aantreffen, wel herders, teckels, rottweilers, enzovoort.

Máxima had pas de plank misgeslagen als zij had gezegd dat zij nog nooit `een` Nederlander was tegengekomen, of nog nooit `een` Argentijn had gezien.

Al die mensen die zich zo opwinden over deze toespraak, zouden zich druk moeten maken over het feit dat er zo slecht gelezen en geluisterd wordt.

Brieven en opiniestukken sturen naar opinext@nrc.nl