Bezuinigingen in de VS treffen Philips Medical

Philips verloor sinds gisteren 2,6 miljard euro aan beurswaarde. Terwijl de cijfers beter waren dan verwacht. De medische tak presteerde ondermaats.

Veel bedrijven zouden dromen van dit soort cijfers. De omzet van Philips bedroeg in het derde kwartaal 6,5 miljard euro, een groei van 7 procent. De operationele winst kwam uit op 438 miljoen euro. Beide cijfers lagen hoger dan analisten van tevoren hadden verwacht.

Toch verloor het elektronicaconcern sinds de publicatie van deze cijfers gisterochtend 2,6 miljard euro aan beurswaarde. De koers kelderde gisteren al met ruim 5 procent. Vanochtend rond het middaguur lag de koers ruim 7 procent lager dan vrijdag, op 29,83 euro.

„Een meevaller bij de verkeerde divisie”, was vanochtend de kop van een rapport van Iris, de researchafdeling van Robeco en Rabobank. Want de cijfers van Philips mochten dan wel meevallen, de onverwachte groei kwam voornamelijk van de divisie consumentenelektronica. En daar wordt niet het grote geld verdiend. Met een winstmarge van 1,3 procent draagt de divisie relatief weinig bij aan het eindresultaat. De divisie die televisies en muziekapparatuur verkoopt behaalde de afgelopen drie maanden een operationele winst van 36 miljoen euro, veel minder dan bijvoorbeeld de 135 miljoen van de afdeling huishoudelijke apparaten. Terwijl de omzet van consumentenelektronica drieënhalf keer zo groot was.

De grote tegenvaller voor beleggers was de divisie medische systemen. Philips heeft hoge verwachtingen van de afdeling die medische apparatuur zoals MRI-scanners en röntgenapparatuur maakt. Door de vergrijzing verwacht de top daar stabiele groei, door de geavanceerde apparatuur hoge marges. „Beleggers verwachten veel van de medische divisie”, zegt analist Wing-Yen Choi van Theodoor Gilissen. „Als de cijfers dan tegenvallen denkt men: is dat wel waar?”

Analist Victor Bareño van SNS Securities wijst erop dat Philips onlangs optimistische vooruitzichten gaf bij de presentatie van de strategie tot 2010. „Als de belangrijkste divisie dan meteen tegenvalt, is dat geen sterk signaal.”

De tegenvaller zat hem vooral in de VS, het land waar men juist als eerste voor nieuwe technologische hoogstandjes op medisch gebied zou moeten vallen. Door nieuwe wetgeving valt dat echter tegen. Door de Budget Deficiency Reduction Act, bedoeld om het Amerikaanse begrotingstekort terug te dringen, krijgen privéklinieken een kleinere overheidsvergoeding voor medische handelingen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld Philips’ nieuwe CT-scanner, onder andere voor het opsporen van kanker, niet betalen. Ook concurrenten als General Electric (GE) en Siemens hebben hier last van. Maar analist Bareño wijst erop dat GE de impact van de nieuwe wet al eerder zag aankomen.

Het probleem zit vooral bij de scanapparatuur, die een kleine 40 procent van de omzet van de medische divisie uitmaakt. De rest van de afdeling, met onder meer echoapparatuur en defibrillatoren, groeit wel naar verwachting. Maar het afgelopen kwartaal groeide het aantal nieuwe orders van de divisie als geheel maar met 3 procent en Philips verwacht dat de markt voor medische apparatuur in de VS „vlak” blijft.

Voor de lange termijn heerst zowel bij Philips als bij analisten toch optimisme over de medische tak. De vergrijzing stopt niet en met de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal er wellicht weer geld vrijkomen voor de zorg, verwacht Choi. Ook werkt Philips aan medische apparatuur voor thuis. Die valt nu nog onder de afdeling ‘innovatie’, maar wordt volgend jaar naar medische systemen overgeheveld, wat volgens Choi de marge ten goede zal komen. Choi: „De reactie op de beurs was terecht, maar wel een beetje overdreven.”

    • Elske Schouten