Bestuur moskee wil critici weren

Het hoofdbestuur van de Marokkaanse Essalam-moskee in Rotterdam hoopt in een kort geding een moskeeverbod af te dwingen tegen zes ‘opstandige’ moskeegangers. Advocaat Jules Debije kondigde gisteren aan nog deze week een dagvaarding in te zullen dienen. „De rust moet weerkeren.”

Aanleiding voor de gang naar de rechter zijn, aldus Debije, „de aanhoudende insinuaties en verdachtmakingen”, met name aan het adres van vice-voorzitter Abdelrazak Boutaher. Die zou volgens zijn critici, verenigd in de stichting Gemeenschap Moskee Essalam, als een zetbaas fungeren van de Arabische geldschieter die zes miljoen euro neertelde voor de in aanbouw zijnde Essalam-moskee, sjeik Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum uit de Verenigde Arabische Emiraten. Boutahers denkbeelden zouden haaks staan op de heersende, moderne opvattingen onder de Marokkaanse geloofsgemeenschap.

Voor- en tegenstanders van het bestuur ruziën sinds de eerste bouwwerkzaamheden begonnen, nu vier jaar geleden, van de megamoskee in de deelgemeente Feijenoord, vlakbij voetbalstadion De Kuip. De bouw heeft sindsdien ernstige vertraging opgelopen als gevolg van betalingsachterstanden, waardoor de oplevering nog altijd op zich laat wachten.

Begin vorige week kwam tweemaal tot een handgemeen bij de ingang van de oude islamitische gebedsruimte in de Afrikaanderwijk. De opposanten eisen inspraak en willen bovendien opheldering over het geld dat zij ten behoeve van de nieuwe moskee ingezameld zeggen te hebben. Het zou gaan om veertien kilo goud, die in de vorm van sieraden bijeen zijn gebracht.