Bekend dankzij RAF

Pieter Herman Bakker Schut begon in de sociale advocatuur. „Bij de RAF-verdachten had ik sympathie voor hun ideologisch gedachtegoed.”

Bakker Schut Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel 12 dec. 2000. Amsterdam. Advocaten echtpaar vd Wal-Bakker Schut. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ===== voor Z bijv.15 dec.2000=== Mentzel, Vincent

Strafpleiter Pieter Herman Bakker Schut is zaterdag op 66-jarige leeftijd overleden. Bakker Schut begon zijn carrière aan het begin van de jaren zeventig in de sociale advocatuur. Landelijke bekendheid kreeg hij met de verdediging van verdachten van de Duitse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF).

Bakker Schut (Haarlem, 1941) had samen met zijn vrouw, Adèle van der Plas, een advocatenkantoor. Bijna dertig jaar waren ze een stel en al die jaren hebben ze ook samengewerkt als strafadvocaat. Eerst in een collectief en sinds 1994 in hun eigen kantoor aan de Prinsengracht.

Bakker Schut studeerde rechten in Leiden en was een leerling van de hoogleraar strafrecht Toon Peters. Hij promoveerde ook bij hem. Zijn proefschrift – Politische Verteidigung in Strafsachen – gaat over de processen die in de jaren zeventig in West-Duitsland gevoerd werden tegen leden van de RAF. Van zijn proefschrift verscheen ook een handelseditie waarvan zo’n dertigduizend stuks zijn verkocht. Met de opbrengst is zijn eigen rechtsbijstand aan de RAF-leden gefinancierd.

In de loop der jaren gingen Bakker Schut en Van der Plas steeds meer ‘gewone’, commerciële strafzaken doen. „De radicale oppositie, de links gemotiveerde mensen die zodanig ageren dat ze een advocaat nodig hebben, zie ik niet meer”, zei Bakker Schut zeven jaar geleden in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. „Bij de RAF-verdachten kon ik sympathie opbrengen voor hun ideologische gedachtegoed: de aanvallen op Amerikaanse oorlogsinstituties die instrumenteel waren voor de strijd in Vietnam. Maar bij mijn huidige cliënten heb ik ook niets tegen de daden, de drugssmokkel zelf. Die lokt de staat immers uit doordat de overheid weigert deze kwestie op een andere dan strafrechtelijke manier te regelen.”

Bakker Schut was advocaat van drugshandelaar Mink K. en de Koerd Hüseyin Baybasin. In april deed Bakker Schut, namens Baybasin aangifte tegen een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie. De ambtenaar zou betrokken zijn geweest bij pedofilie en deelname aan een criminele organisatie. Baybasin is tot levenslang veroordeeld wegens handel in heroïne en moord. Hij vindt dat hij slachtoffer is geworden van een complot waarbij de Nederlandse autoriteiten samenwerken met de Turkse.

Gisteren maakte de orde van advocaten bekend dat Bakker Schut postuum de Amsterdamse Dekenprijs krijgt toegekend, een onderscheiding voor de beste advocaat van Amsterdam.