Activisten Sri Lanka: regering beschermt mensenrechten niet

Colombo. Vier prominente Sri Lankaanse activisten zijn gisteren uit een adviesraad voor mensenrechten van regering gestapt. Volgens hen is de regering meer geïnteresseerd in de strijd tegen de opstandige Tamil Tijgers dan in de bescherming van mensenrechten. Ze zeggen dat regeringssoldaten, politieagenten en gelieerde strijders zich op grote schaal schuldig maken aan moord, ontvoering en verdwijningen. Ook de VN heeft zijn bezorgdheid hierover uitgesproken. Een van de vier activisten, Paikiasothy Saravanamuttu, zei dat ze door de regering werden gebruikt om geloofwaardig over te komen bij de internationale gemeenschap. Volgens Saravanamuttu is de regering slechts geïnteresseerd in de overwinning op de Tamil Tijgers, die strijden voor een onafhankelijke staat in het noorden van Sri Lanka. Gisteren laaide daar de strijd weer op. De regering zei dertig rebellen te hebben gedood.