5 Advies vragen

Gerelaxed? Nee, gerelaxt!

Spelling

www.spelspiek.nl

Carola zegt: ‘Is het gerelaxed?’ Spelspiek zegt: ‘Sorry, maar ik begrijp u niet. Stel uw vraag eens anders of vraag om het contactformulier.’ Carola zegt: ‘Hoe spel je gerelaxed?’ Spelspiek zegt: ‘Ah! Een bekende fout. De juiste spelling is ‘gerelaxt’.’ Spelspiek is de nieuwste manier van online spellinghulp. Als je info@spelspiek.nl toevoegt aan je msn-contacten kun je je spelvragen aan een chatbot stellen. Per sms kan ook: stuur ‘SPELLING woord’ naar 3669 en je krijgt mobiel uitsluitsel. Weet de chatbot geen antwoord, dan buigt zich een menselijke spellingdeskundige over je vraag. Zo moet Spelspiek ook ‘slimmer’ worden. Maar ook aan Spelspiek kleven dezelfde bezwaren als aan alle woordenboeken: een advies als ‘gebruik toch het woord ontspannen’ krijg je niet, net zo min als de context. Maar je bent natuurlijk wel veel hipper aan het spellingchecken dan met het Groene Boekje. (CJ)