Zabel helpt Petacchi aan winst in Tours

De armen van Erik Zabel gingen nog eerder omhoog dan die van Alessandro Petacchi. De meesterknecht hielp gisteren zijn kopman aan diens eerste zege ooit in Parijs-Tours. Een betere helper had Petacchi zich ook niet kunnen wensen. De Duitser won de sprintklassieker zelf drie keer.

Vier jaar geleden sprintten beiden om de zege op de Avenue de Grammmont. Zabel won – het was zijn tweede van drie zeges in Tours – en Petacchi leerde een wijze les. „Ik was de sprint veel te vroeg begonnen. Dat zou me niet nog eens overkomen”, vertelde de dolgelukkige Milram-coureur. Gegangmaakt door Zabel versloeg hij in de massasprint zijn landgenoot Francesco Chicchi en de Spanjaard Oscar Freire. De Nederlander Steven de Jongh werd vierde.

Petacchi won pas één keer eerder een klassieker – Milaan-Sanremo in 2005 – en grossiert vooral in ritzeges in grote ronden. Petacchi boekte in Tours zijn negentiende overwinning in een door een dopingaffaire ontsierd seizoen. De sprinter raakte na de Ronde van Italië in opspraak omdat in zijn lichaam een te hoge salbutamolwaarde was aangetroffen. Het Italiaans olympisch comité wilde Petacchi schorsen. In afwachting van een uitspraak hield zijn ploeg hem uit de Tour. Maar de Italiaanse wielerbond sprak hem eind juli vrij. Petacchi beschikt over een medisch attest dat hem toestaat een anti-astmamiddel te gebruiken dat salbutamol bevat. (ANP)