‘WK en Spelen gewild’

Uit een steekproef van het onderzoeksbureau TNS Nipo blijkt dat 61 procent van de Nederlandse bevolking positief staat tegenover het organiseren van de Olympische Spelen en/of het wereldkampioenschap voetbal in Nederland.

Het onderzoek is verricht in opdracht van het nieuwe blad Sport & Strategie, dat zich richt op de overheid, het bedrijfsleven en de media. De presentatie van het magazine was vandaag in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Als er een keus moet worden gemaakt tussen de Olympische Spelen en het WK voetbal, geeft 44 procent van de groep die een groot sportevenement naar Nederland wil halen de voorkeur aan de Spelen in Nederland. Voor het WK voetbal koos 41 procent.

Eén op de zes (17 procent) wil absoluut niet dat beide sporttoernooien in Nederland worden gehouden. En 22 procent maakt het niet uit en liet weten er onverschillig tegenover te staan.

Onder de jongeren tussen 18 en 34 jaar en onder vrouwen is de steun voor de Olympische Spelen het hoogst. Van de jongeren kiest 56 procent voor de Spelen en 47 procent voor het WK voetbal. Van de vrouwen kiest 44 procent voor de Olympische Spelen. Voor het voetbaltoernooi koos 33 procent van de vrouwen.

Het is geen verrassing dat mannen een voorkeur hebben voor voetbal. Dat bleek ook uit het onderzoek, want 50 procent koos voor voetbal tegenover 43 procent voor de Olympische Spelen.

De KNVB onderzoekt momenteel of de kandidatuur voor het WK voetbal in 2018 haalbaar is. En sportkoepel NOC*NSF doet hetzelfde met het oog op de Spelen in 2028.