Wéér prijzen, nu voor economie en boeken, een partijcongres én vakantie

1Vandaag wordt nog één Nobelprijswinnaar bekendgemaakt, die voor de economie. Het is met recht de laatste: bestaan de vijf prijzen die vorige week bekend werden al meer dan honderd jaar, die voor de economie is nog geen veertig jaar oud. De Bank van Zweden stelde de Nobelprijs voor de Economie in nagedachtenis aan Alfred Nobel in 1968 in.

2Het is trouwens opnieuw een week van prijzen. Zo wordt dinsdag de winnaar bekend van de NS Publieksprijs. De voor die prijs genomineerde boeken worden gekozen uit een groslijst van best verkochte boeken. Dit jaar zijn genomineerd: De wandelaar (Adriaan van Dis), Tirza (Arnon Grunberg), De weduwnaar (Kluun), Het zijn net mensen (Joris Luyendijk), Close-up (Esther Verhoef), Het laatste offer (Simone van der Vlugt). De prijs wordt bepaald door een jury (van 300 leden) én door het publiek, dat tot afgelopen vrijdag kon meestemmen via www.nspublieksprijs.nl. Hoofdprijs voor de stemmende lezers: 52 weken lang elke week in de boekwinkel een boek ter waarde van 20 euro (in totaal 1.040 euro) kiezen.

3Diezelfde dinsdag is de uitreiking van de Man Booker Prize, voor schrijvers afkomstig uit het Brits Gemenebest of Ierland. Op de shortlist van deze prijs: On Chesil Beach (Ian McEwan), The Gathering (Anne Enright), Animal’s People (Indra Sinha), Darkmans (Nicola Barker) The reluctant fundamentalist (Moshim Hamid), Mister Pip (Lloyd Jones). Over de Booker Prize zei Graham Swift, winnaar in 1996: „Prizes don’t make writers and writers don’t write to win prizes, but in the near-glut of literary awards now on offer, the Booker remains special. It’s the one which, if we’re completely honest, we most covet.”

4In Peking komen deze week de 2.220 afgevaardigden van de Communistische Partij van China in de Grote Hal van het Volk bijeen voor het 17de Partijcongres. Hét agendapunt is of de belangrijkste partijbeginselen van de Chinese president Hu Jintao, ‘vrijheid van denken’ en ‘eerlijke verdeling van welvaart’ kunnen worden bijgeschreven in het partijstatuut.

5Donderdag keert de Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto na meer dan acht jaar terug naar Islamabad. Bhutto was twee keer premier in de jaren negentig. Zij verblijft in vrijwillige ballingschap om vervolging wegens corruptie te ontlopen. Anderhalve week geleden sloten Bhutto en de herkozen president van Pakistan, Musharraf, een verzoeningspact.

Verder deze week, niet vergeten:

Het is herfstvakantie, althans in de regio Noord-Nederland. Midden- en Zuid-Nederland krijgen volgende week pas vrij.

Zaterdag wordt in de Kloosterkerk in Den Haag prinses Ariane gedoopt, de jongste dochter van prins Willem Alexander en prinses Máxima.

Samenstelling: Gretha Pama