VVD wil minder vaak taakstraffen

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil de vrijheid van rechters om taakstraffen op te leggen beperken. Zij komt met een initiatief-wetsvoorstel dat vastlegt voor welke delicten taakstraffen kunnen worden opgelegd. Meer fracties willen opheldering over het opleggen van taakstraffen. Aanleiding is een uitzending van het tv-programma Zembla gisteravond. Hierin werden cijfers gepresenteerd waaruit blijkt dat rechters ook voor zwaardere delicten als verkrachting en poging tot moord taakstraffen opleggen.

Kamerlid Fred Teeven (VVD) wil dat rechters geen werkstraffen meer mogen opleggen voor zware misdrijven als verkrachting en mishandeling. Ook wil hij dat er geen taakstraffen meer worden opgelegd voor delicten waarop meer dan zes jaar celstraf staat. Hij vindt het ook onacceptabel dat iemand die een taakstraf heeft gehad, binnen vijf jaar opnieuw een taakstraf kan krijgen voor een soortgelijk vergrijp.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma is „verrast” door de cijfers. „Het wetsvoorstel van de VVD komt één dag na de uitzending, dat is mij te snel. Maar als het klopt dat taakstraffen worden opgelegd in de gevallen waarin dit niet bedoeld is, dan sluit ik wetgeving niet uit.” Van Haersma Buma noemt als mogelijkheid wettelijke richtlijnen, zodat rechters daar niet meer vanaf kunnen wijken. Hij eist opheldering van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en wil cijfers uit onafhankelijke bron.

Het afgelopen jaar werden volgens Zembla ongeveer 43.000 taakstraffen opgelegd. In 2006 legden rechters 54 keer een taakstraf op voor verkrachting en 225 keer voor aanranding. In totaal kregen 883 daders van zedenmisdrijven in dat jaar een werkstraf opgelegd in plaats van een gevangenisstraf.

Daarnaast krijgen mensen soms meerdere keren achtereenvolgend een taakstraf. Het Openbaar Ministerie vindt dat alleen daders zonder strafblad een werkstraf mogen krijgen.

Taakstraf: pagina 3