VS proberen ruzie met Turkije te sussen

Ankara. De Amerikaanse regering heeft twee functionarissen naar Turkije gestuurd die de Turkse woede moeten wegnemen over een Amerikaanse resolutie die stelt dat de slachtpartijen onder Armeniërs genocide waren. Een onderminister van Defensie en een topambtenaar van Buitenlandse Zaken kwamen zaterdag in Turkije aan. Woensdag besloot een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de massamoorden op Armeniërs als volkerenmoord te bestempelen. Turkije is er fel op tegen de massamoorden zo te betitelen. De Amerikaanse regering was er ook niet blij mee en wil nu de schade zoveel mogelijk beperken. Turkije maakt zich ook zorgen over aanvallen van Koerdische strijders vanuit Irak, waar het Amerikaanse leger in Irak niets tegen doet. De Koerdische rebellen van de PKK maakten vrijdag bekend dat ze hun posities in Noord-Irak zullen verlaten en naar Turkije gaan, met het oog op aanvallen van het Turkse leger. In de verklaring kondigt de PKK meer acties aan tegen de Turkse politie en de regeringspartij AKP en de grootste oppositiegroepering CHP.