Steeds minder softwarebedrijven te koop

We kunnen weer iets van het boodschappenlijstje van Oracle schrappen. Drie jaar geleden kwam tijdens een rechtszaak een intern document van het softwareconcern boven water. Er werden acht concurrenten in genoemd die Oracle graag zou willen overnemen. Drie daarvan hebben hun onafhankelijkheid al verloren.

Aartsrivaal SAP heeft er juist deze week mee ingestemd een vierde op de lijst voorkomend bedrijf te kopen, Business Objects. Nu zal het bod van 6,7 miljard dollar (4,7 miljard euro) dat Oracle zelf op BEA Systems heeft uitgebracht het aantal nog verder doen krimpen.

Oracle heeft aangetoond dat overnames van softwarebedrijven lucratief kunnen zijn. Het concern heeft de afgelopen drie jaar meer dan 35 bedrijven overgenomen, waardoor zijn winst en aandelenkoers een forse impuls kregen. Tegen de voor BEA geboden prijs zou Oracle ongeveer 5,7 miljard dollar kwijt zijn aan de overname van de producent van zakelijke software, na verrekening van het in de boeken staande kasgeld.

Als Oracle de administratieve kosten weet te halveren en de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling ongemoeid laat, zou dat een synergievoordeel opleveren van net iets minder dan 300 miljoen dollar. Naar verwachting zal BEA Systems dit jaar een operationele winst boeken van eveneens 300 miljoen dollar. Dit alles betekent dat Oracle een rendement van zo’n 7 procent op zijn investering kan boeken, wat waarschijnlijk overeenkomt met de financieringskosten. Tel daarbij de extra omzet op die Oracle dankzij zijn grotere marktaandeel aan zijn concurrenten kan ontnemen, en het potentiële rendement ziet er zelfs nog aantrekkelijker uit.

Het zou natuurlijk kunnen dat Oracle zijn bod moet verhogen. De aandelen van BEA worden al op 7 procent boven het bod van 17 dollar per aandeel verhandeld, en het bestuur van BEA heeft gezegd dat het bod te laag is. Diverse andere bedrijven, zoals IBM en SAP, zouden Oracle kunnen passeren, ook al heeft SAP zijn handen vol aan Business Objects, zijn eerste grote overname ooit. Hoe dan ook, de dagen van BEA als zelfstandige onderneming lijken geteld.

Hetzelfde geldt trouwens voor de andere bedrijven op de lijst van Oracle. Er blijven slechts drie onafhankelijke potentiële overnamekandidaten over: Cerner, Lawson and Sybase. Nu de activistische fondsbeheerder Sandell Asset Management het bestuur van Sybase onder druk heeft gezet om een verkoop te overwegen, ligt het voor de hand dat de lijst nog verder zal krimpen.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran