Solidariteit criterium voor vergoeding dure behandeling

Rotterdam. Solidariteit en rechtvaardigheid moeten mede bepalen of een dure medische behandeling moet worden vergoed. Dat zei Rien Meijerink van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) gisteren in het tv-programma Buitenhof. De raad komt deze week met het tweede deel van een advies. Dat is het vervolg op een rapport van vorig jaar, waarin de raad stelde dat medische behandelingen die meer dan 80.000 euro per gewonnen levensjaar kosten, niet meer zouden moeten worden vergoed. Dat leidde toen tot een fel debat. In het nieuwe rapport Rechtvaardige en duurzame Zorg gaat het ”niet alleen om de kostenafweging maar ook om het rechtvaardigheidsgevoel”, aldus Meijerink. Als een behandeling ”te duur” zou zijn, kan omwille van de rechtvaardigheid toch besloten worden tot vergoeding. In welke gevallen dat gebeurt, moet uiteindelijk de politiek beslissen. Gezondheidswinst moet daarbij een criterium zijn, liet Meijerink weten. Volgens hem moet het systeem transparanter en eerlijker worden. Nu is er soms sprake van willekeur, vindt hij. In het ene ziekenhuis krijgen bijvoorbeeld borstkankerpatiënten wel een duur medicijn en in een ander niet.