Sneijder en Van Persie keren terug in selectie

Doelman Boy Waterman en verdediger Khalid Boulahrouz zijn afgevallen in de selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië, woensdag in het Philips-stadion te Eindhoven. Bondscoach Marco van Basten maakte gisteren de spelersgroep van achttien man bekend. Ook Mario Melchiot ontbreekt. De verdediger was zaterdag tegen Roemenië nog geschorst, maar blijkt niet tijdig hersteld te zijn van een dijbeenblessure. Nederland moet het tegen Slovenië verder doen zonder de geschorste Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen en Giovanni van Bronckhorst. In de selectie van Van Basten keren Wesley Sneijder en Robin van Persie terug na een schorsing.

Met nog drie duels voor de boeg heeft het Nederlands elftal kwalificatie voor het EK, volgend jaar juni in Oostenrijk en Zwitserland, nog altijd in eigen hand. Haalt de ploeg uit de laatste drie wedstrijden – tegen Slovenië, Luxemburg en Wit-Rusland – ten minste zeven punten, dan is het doel bereikt.

Tegen Roemenië kreeg Clarence Seedorf voor het eerst sinds zijn rentree – bijna een jaar geleden – een basisplaats in een kwalificatieduel. Dat had hij vooral te danken aan de afwezigheid van Sneijder, hoewel hij dat zelf anders ziet: „Ik denk dat je het spelen van Sneijder en mijzelf los van elkaar moet zien.”

Die uitspraak staat haaks op de zienswijze van de bondscoach. Die liet eerder weten dat hij geen voorstander is van een elftal waarin behalve Sneijder en Rafael van der Vaart ook Seedorf speelt. Al nuanceerde hij dat wel door te stellen dat hij ze het liefst niet alle drie op het middenveld ziet. Door de schorsing van Van Bronckhorst moet Van Basten laten zien welke rol hij voor Seedorf in gedachten heeft. Is de beste middenvelder van de laatste editie van de Champions League slechts een stand-in voor Sneijder óf kunnen de twee ook samen spelen? (ANP)