retour den haag-brussel

Premier Balkenende met vrouw en dochter in Blijdorp. Foto Dirk Hol WFA49:BALKENENDES OP CDA-FAMILIEDAG IN BLIJDORP:ROTTERDAM;13OKT2007- De CDA-familiedag in Blijdorp zaterdag werd druk bezocht. De CDA-leden konen met hun familie met korting Diergaarde Blijdorp bezoeken. Er waren ontmoetingsplaatsen waar met politici gedebatteerd kon worden maar vooral werden de dierentuin en de speeltuin bezocht. Partijleider Jan Peter Balkenende was met echtgenote Bianca en dochter AmŽlie (8) aanwezig en kreeg een rondleiding door de Diergaarde. Veel kinderen kwamen verkleed als dier en premier Jan Peter Balkenende en vicevoorzitter Renate Westerlaken kozen de drie best verklede kinderen. Foto: Het gezin Balkenende bij de flamingo' s in Blijdorp. WFA/dh/str. Dirk Hol WFA WFA

Europarlementariërs te kijk op YouTube

Zou u een tweedehands auto kopen van een Europarlementariër? Misschien wel. Maar zou u hem of haar ook herkennen als Europarlementariër?

Europa is te weinig zichtbaar, schrijft Kathalijne Buitenweg van GroenLinks op haar weblog. Ze bekent: „Ik krijg wel eens het gevoel dat ik vijf jaar lang op mijn kop kan staan, maar dat mijn herverkiezing er uiteindelijk van afhangt hoe Femke het doet.”

Haar socialistische en christendemocratische collega’s in het Europees Parlement laten het er niet bij zitten. Ze zijn een eigen kanaal begonnen op YouTube, de website waarop je gratis videofilmpjes kunt plaatsen. Enkele zingende tieners werden al wereldberoemd dankzij YouTube, dus waarom parlementariërs niet?

Vooral de christen-democraten pakken het serieus aan, met een journaalachtige uitzending (The week ahead) waarin wordt vooruitgeblikt op het nieuws van komende week. De ‘kijkcijfers’ laten nog wat te wensen over: de best bekeken video was vanmorgen 573 keer opgevraagd. Bij de socialisten werd een interview met Ieke van den Burg over de kredietcrisis – online sinds een maand – 59 keer bekeken. Daarmee scoorde de europarlementariër van de PvdA nog bovengemiddeld. (JvdK)

nl.youtube.com/eppedtvnl.youtube.com/user/TheSocialistGroup

CDA lijkt op schildpad

„Het is beestachtig mooi weer, beestachtig!” ‘Onze Jan Peter’ Balkenende oogst op de CDA Familiedag in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp slechts welwillende stilte met deze kwinkslag. Tijd voor force majeure. „Mensen, Blijdorp bestaat 150 jaar. Ja hoor, er mag best een applausje af.” Gehoorzaam applaus klatert vanaf de tribune.

Het CDA hield zaterdag zijn tweede Familiedag. Na de Efteling in 2005 viel in het verkiezingsjaar 2006 een hiaat, nu wil partijvoorzitter Peter van Heeswijk er een traditie van maken. Op zo’n dag doe je iets terug voor je vrijwilligers en straal je uit dat je een partij bent die generaties verbindt.

Zo’n 1.200 CDA-leden flaneren opgewekt door de biotopen met van partijwege verstrekte badges en pepermuntjes. De helft neemt de moeite om de premier in het wild te zien. „Zeg dat zij er leuk uitziet”, suggereert iemand in Balkenende’s oor. „Zó, jij ziet er leuk uit”, straalt de premier naar een geschminkte kleuter.

De achterban kan vandaag ook de partijtop aanspreken, maar Kamerleden kijken vroeg op de middag uit over akelig lege tafeltjes. Hun verzamelpunt is de duistere ‘Haaienkamer’, met een muurvullend aquarium vol hamerhaaien en barracuda’s. Grapjes over de Haagse haaienvijver uiteraard. En, nu we toch in Blijdorp zijn: welk dier past het beste bij het CDA? Een schildpad, antwoordt fractieleider Van Geel vlot. Betrouwbaar, degelijk, van de lange adem en in bezit van eigen huis. „Maar gebukt onder loodzware lasten”, vult een CDA-lid aan, waarop Van Geel uitweidt over het „onterechte beeld van een links kabinet dat de lasten van de hardwerkende Nederlander verzwaart”.

Partijvoorzitter Van Heeswijk moet even nadenken over het CDA-dier. „Uhm... een chimpansee dan maar?” Een kameleon, suggereert een omstander. Van Heeswijk klaart op. „Niet eens zo gek! De kameleon kleurt soms wat blauw en soms wat rood, maar de basiskleur blijft groen.”

Verderop maakt Balkenende zich moeizaam uit een kluwen padvinders en gezinnen los. „Er zijn hier veel dieren, ik ga goed rondkijken en daarna zet ik alles op een rijtje”, laveert de premier behoedzaam. Hij draait al langer mee in de haaienvijver. (CvZ)

Bijdragen: Jeroen van der Kris en Coen van Zwol.