Prominente dissidenten in Birma gearresteerd

De Birmese junta heeft zaterdag vier prominente politieke activisten gearresteerd, die leiding gaven aan de protesten tegen het militaire regime van een aantal weken terug. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International bekendgemaakt.

Onder de arrestanten is de vooraanstaande dissident Htay Kywe, die een aantal weken geleden één van de eerste protestmarsen leidde tegen het militaire regime in Birma. Toen de autoriteiten de betogingen met geweld uiteen sloegen, is Kywe ondergedoken om te ontsnappen aan de klopjacht van de junta op de leiders van de demonstraties, aldus Amnesty. Twee andere arrestanten zijn Aung Htoo en Thin Thin Aye, die ook bekend staat als Mie Mie.

De drie bovengenoemde dissidenten zouden de laatste activisten van de Studenten van de Generatie (19)88 zijn die nog op vrije voeten waren. De Generatie 88 is de belangrijkste groep politieke dissidenten van Birma, die het voortouw nam tijdens de opstand in 1988 tegen de junta. De groep was ook een van de belangrijkste krachten achter de protesten die in augustus jongsleden begonnen.

De arrestaties komen een dag voordat de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Birma, Ibrahim Gambari, terugkeert naar Azië. Hij wil de inspanningen van landen uit de regio coördineren om de crisis in Birma te beëindigen. Gambari kwam gisteren aan in Thailand en gaat daarna naar Maleisië, Indonesië, India, China en Japan.

Amnesty zegt geen details te hebben over de arrestaties, die niet kunnen worden geverifieerd. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de kans groot is dat de vier dissidenten (de vierde heet Koko) zullen worden mishandeld en gemarteld. Er zijn de laatste tijd verschillende berichten naar buiten gekomen dat gearresteerde demonstranten worden geslagen en dat er doden zijn gevallen door wrede verhoormethodes.

Ook monniken zijn opgepakt. Zaterdag citeerde NRC Handelsblad een monnik die durfde te vertellen over de omstandigheden waaronder hij samen met 400 anderen opgesloten zat. De ruimte was zo klein dat zij om beurten moesten slapen. Ze mochten niet naar de wc, hadden geen water, zodat de stank na korte tijd zo overweldigend werd dat zij zelfs het weinige eten, een kommetje rijst de man, niet meer door hun keel konden krijgen. De gewonden, velen met hoofdwonden, kregen geen medische verzorging. Het hoofd van een monnik, die als de zoon van Boeddha wordt beschouwd, is het heiligste deel van zijn lichaam. (AP, Reuters)