Petacchi wint in sprint klassieker Parijs-Tours

De armen van Erik Zabel gingen nog eerder omhoog dan die van Alessandro Petacchi. De meesterknecht hielp gisteren zijn kopman aan diens eerste zege ooit in Parijs-Tours. Een betere helper had Petacchi zich ook niet kunnen wensen. De Duitser won de sprintklassieker zelf drie keer.

Vier jaar geleden sprintten beiden om de zege. Zabel won – het was zijn tweede van drie zeges in Tours – en Petacchi leerde een wijze les. „Ik was de sprint veel te vroeg begonnen. Dat zou me niet nog eens overkomen”, vertelde de Milram-coureur. Gegangmaakt door Zabel versloeg hij in de massasprint zijn landgenoot Francesco Chicchi en de Spanjaard Oscar Freire. De Nederlander Steven de Jongh sprintte naar de vierde plaats.

„Ik wil Erik bedanken dat hij zijn kansen op een vierde overwinning voor mij heeft opgeofferd. Het is prachtig om zo’n grote koers te winnen als je geholpen bent door een echte kampioen.” Petacchi won pas één keer eerder een klassieker (Milaan-Sanremo in 2005) en grossiert vooral in ritzeges in grote ronden.

De herfstklassieker eindigde in een massasprint ondanks pogingen in de slotfase van een drietal coureurs. De Belg Philippe Gilbert, de Italiaan Filippo Pozzato en de Nederlander Karsten Kroon ontsnapten in de heuveltjes kort voor Tours. Gilbert maakte de sterkste indruk. Hij moest wat ondernemen in de wetenschap dat Pozzato de snelste zou zijn als het op sprinten zou aankomen. Kroon klampte op de hellinkjes aan maar in de slotkilometers was geen van de drie bereid het vuile werk op te knappen.

Petacchi behaalde in Tours zijn negentiende overwinning in een door een dopingaffaire ontsierd seizoen. De 33-jarige sprinter raakte na de Ronde van Italië in opspraak doordat in zijn lichaam een te hoge salbutamolwaarde was aangetroffen. Het Italiaans olympisch comité CONI wilde Petacchi schorsen. In afwachting van een uitspraak hield zijn ploeg hem uit de Tour. Maar de Italiaanse wielerbond sprak hem eind juli vrij. Petacchi beschikt over een medisch attest dat hem toestaat een anti-astmamiddel te gebruiken dat salbutamol bevat. Tegen die beslissing loopt een beroep van het CONI en het wereldantidopingbureau WADA bij het internationaal sporttribunaal CAS. Vorig jaar werd zijn seizoen al grotendeels verziekt door een kniebreuk, de gevolgen speelden hem dit voorjaar nog parten. Pas in de Giro leek hij weer op de grote sprinter van weleer waarna de gememoreerde problemen volgden. Zijn conclusie was niet meer dan logisch. „Dit is zonder twijfel mijn beste wielerdag van het jaar.” (ANP)