‘Op Poetin wordt in Iran aanslag gepleegd’

Zelfmoordterroristen zouden president Poetin willen vermoorden tijdens diens bezoek aan Teheran, vandaag en de komende dagen. Vanmiddag was nog onduidelijk of Poetin vanavond daadwerkelijk volgens plan naar Teheran gaat.

Een anonieme zegsman binnen de Russische veiligheidsdiensten maakte gisteren tegenover persbureau Interfax melding van het moordcomplot. Het Russische persbureau noemde de informant „geloofwaardig”.

Volgens de zegsman beschikken de veiligheidsdiensten over informatie dat terroristen zich willen opblazen in de omgeving van Poetin. Volgens Moskou is, sinds Poetin in 2000 president werd, al twee keer eerder geprobeerd een aanslag op hem te plegen tijdens een buitenlandse reis.

Het nieuws over het moordcomplot was gisteravond groot nieuws op de Russische televisie. Nieuwslezers lazen het met bezorgde stem van papier voor alsof het van het allerhoogste belang was. Volgens internetkrant gazeta.ru moet het bericht eerder worden beschouwd als een „goed geregisseerde” poging van het Kremlin om Poetin als een held neer te zetten die zijn leven op het spel zet door naar Iran te gaan. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende dat er sprake was van een complot en sprak van desinformatie van vijanden van Iran.

Poetin zou vanavond vanuit Duitsland doorreizen naar Teheran. Na een ontmoeting met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zou hij morgen een top bijwonen van landen rond de Kaspische Zee.

Poetin zou de eerste Russische topleider zijn die Teheran bezoekt sinds Stalin er in 1943 een topconferentie bijwoonde met Winston Churchill en Franklin Roosevelt.