Onderhandelingen bij Stork vertraagd

De onderhandelingen over de toekomst van industrieconcern Stork duren langer dan verwacht. De Britse private-equityfirma Candover, het IJslandse investeringsvehikel LME en Stork hebben vanmorgen aangekondigd dat ze hun discussies zullen voortzetten.

Bij het intrekken van het bod van Candover op 17 september hadden de partijen beloofd uiterlijk half oktober met mededelingen te komen. „Doordat er nu drie partijen bij betrokken zijn, is het een uiterst complex proces geworden”, zei een woordvoerder van Stork vanmorgen. Hij verwacht dat de onderhandelingen nog enige weken kunnen duren.

Het bod van Candover van 47 euro per aandeel faalde, omdat het IJslandse LME een belang van ruim 43 procent had opgebouwd in Stork. LME is een investeringsvehikel van Marel, fabrikant van vlees- en visverwerkende machines en zijn twee groot aandeelhouder Eyrir en Landsbanki, die graag de divisie van Stork die kippenslachtmachines maakt (Stork Food Systems) wil overnemen.

Of de IJslanders ook zullen investeren in de divisies van Stork die Candover nog wil overnemen (technisch onderhoud en vliegtuigonderdelen) is niet duidelijk. Ook is niet bekend of Food Systems voor of na een beursexit uit het concern zal worden gelicht.

Juist de timing van afspraken is het lastige punt in de onderhandelingen, zeggen bronnen rond de onderhandelingen. Zo wordt er niet zozeer getwijfeld of de Europese Commissie goedkeuring zal geven aan een fusie van Marel en Stork Food Systems, maar het blijkt wel lastig om afspraken over bijvoorbeeld financiering te maken zolang de aanvraag nog loopt. Ook over bijvoorbeeld de overdracht van pensioenrechten moet nog worden gesproken.

De hedgefondsen Centaurus en Paulson, die samen ruim eenderde van de aandelen bezitten, zullen ook moeten instemmen. Zij verwachten vermoedelijk een hogere prijs dan de 47 euro die Candover heeft geboden. De koers van Stork was rond het middaguur licht gestegen naar 47,47 euro.