nu op nrc.nl

Al Gore

Heeft Al Gore gelijk? En heeft hij terecht een vredesprijs gekregen? Daarover discussiëren lezers van nrc.next en NRC Handelsblad. „Ja, ik vind het terecht dat Al Gore deze prijs (gedeeld) heeft gekregen”, schrijft Rene van den Assem. „Het is natuurlijk duidelijk een politieke geste. Maar dat is niet nieuw, de meeste Nobelprijzen voor de vrede van de laatste jaren vallen in die categorie. Wat Gore’s verdienste is, is dat hij dit onderwerp steviger heeft geagendeerd dan alle wetenschappers en vele politieke leiders samen. Het sentiment is nu zodanig om dat dit fenomeen door zichzelf respecterende politici niet meer eenvoudigweg genegeerd kan worden.”

Bauke Visser is sceptisch over de boodschap van Gore. „De mens veroorzaakt ongeveer 3 à 6 procent van de totale CO2 uitstoot op aarde. De rest heeft een natuurlijke oorsprong. (..) Het kost miljarden euro om van deze 6 procent, bijvoorbeeld 10 procent af te knabbelen. Dat is dus 0,6 procent van het totaal. Niemand maakt mij wijs dat dat geld goed besteed is.”

Discussieer mee op nrc.nl/discussie of lees meer over Gore op pagina’s 7 en 19