Niet alleen stompzinnig, maar ook nog heel bizar

cd pop Will.I.Am: Songs About Girls Universal

cd pop

Will.I.Am: Songs About Girls

Universal

Lengte doet er toe, in popliedjes. Te kort bestaat niet, te lang wel. De nummers op de nieuwe cd van Black Eyed Peas-voorman Will.I.Am duren tussen de 4 en 5.30 minuten. Nog zonder te luisteren kun je al vaststellen dat Will.I.Am hoge verwachtingen heeft van zijn eigen producerskwaliteiten. Want als zanger/rapper is hij geen grootheid, niet voor niets had hij daar bij Black Eyed Peas ooit Fergie voor gevraagd.

Op zijn solo-debuut Songs About Girls deed hij alles waar een producer van droomt. Als dikke lagen slagroom liggen de muzikale componenten over elkaar gestreken, de ene nog romiger en luchtiger dan de ander. Hier een sample van ELO, daar een stukje Motown of een braaf gitaar-riff.

Er moet ook gezongen worden, en dat doet Will.I.Am ijverig, over een meisje zo mooi ‘dat ze wel een model lijkt’, en een hitsig bedoeld nummer Impatient met alleen de regel: ‘I can’t wait for your love’. Het is niet alleen stompzinnig, het is ook bizar. Laat die man zijn talent besteden aan iemand die wel kan zingen, en die die werkdrift een beetje weet in te dammen. Diegene is hij zelf blijkbaar niet.

    • Hester Carvalho