Namibië zet ronselaars VS land uit

Namibië heeft afgelopen weekeinde twee Amerikanen van een paramilitair bewakingsbedrijf het land uitgezet, omdat ze probeerden lokale werknemers te rekruteren voor operaties in Irak en Afghanistan. De regering beval ook de onmiddellijke sluiting van hun bedrijf, dat drie weken geleden een vesting had geopend in de hoofdstad Windhoek.

Het bedrijf, Special Operations Consulting-Security Management Group (SOC-MG), hoopte in Namibië 4.000 manschappen te werven met een militaire of politieachtergrond. Volgens de Namibische regering vormen de twee Amerikanen een bedreiging voor de nationale veiligheid. Deelname aan buitenlandse oorlogen zonder schriftelijke toestemming van de Namibische regering is strafbaar.

Namibië is samen met buurland Zuid-Afrika uitgegroeid tot hofleverancier van Amerikaanse en Britse particuliere bewakingsbedrijven. In beide landen wonen veel goed getrainde soldaten die sinds het einde van de apartheid hopen op goed betaald werk in buitenlandse oorlogen. Deze huursoldaten werden in de jaren negentig vooral ingezet in Afrikaanse oorlogen, maar zijn sinds 2003 als ‘veiligheidsadviseurs’ in het Midden-Oosten te vinden.

Particuliere bewakingsbedrijven nemen daar steeds meer taken over van de Amerikaanse en Britse troepen, tot ongenoegen van de lokale overheden. De Iraakse regering beklaagde zich vorige maand over het Amerikaanse bedrijf Blackwater na een schietpartij waarbij 17 Iraakse burgers om het leven kwamen. Dinsdag kwamen twee Iraakse vrouwen om het leven bij een schietincident waarbij een Australisch bewakingsbedrijf betrokken was. In het Amerikaanse congres komt steeds meer kritiek op de samenwerking van het leger met particuliere bewakers, omdat ze buiten de jurisdictie vallen van militaire rechtbanken.

SOC-MG rekruteert veel in de Derde Wereld. Het bedrijf bood de Namibiërs een maandsalaris van 500 euro, nog geen 5 procent van het inkomen van een Britse of Amerikaanse beveiliger. SOC-MG kwam eerder in opspraak nadat 1.500 Oegandese werknemers in Irak werden beschuldigd van wangedrag en drugshandel.

De Zuid-Afrikaanse regering nam twee jaar geleden een nieuwe wet aan, die deelname aan buitenlandse oorlogen strafbaar maakt. Maar het openbaar ministerie heeft tot nu toe niemand vervolgd. In 2006 werkten 2.000 tot 4.000 Zuid-Afrikanen in Irak.