Na Japan nu de rest

Electric Eel Shock zingt een duet met zangeres Jolien Grunberg in de Melkweg.

Japanse metal in combinatie met een conservatorium-geschoolde stem.

Zanger/gitarist Akihito Morimoto van Electric Eel Shock en Jolien Grunberg. Foto Isabel Nabuurs 14-10-07, Amsterdam Electric Eel Shock en Jolien Foto: Isabel Nabuurs Nabuurs, Isabel

Het is beslist de opvallendste coverversie van het jaar. De Japanse metalband Electric Eel Shock speelt Lovin’ you van Minny Riperton in duet met de Amsterdamse zangeres Jolien Grunberg. Het ooit zo zoete liedje is nu een hardrockende powerballade geworden, waarin Grunberg en zanger/gitarist Akihito Morimoto tegen elkaar opbieden met stoere, ruige zang. Als klap op de vuurpijl is daar de ijzingwekkend hoge uithaal van de conservatorium-geschoolde Jolien (geen directe familie van Arnon) Grunberg, zelf actief in de popmuziek met haar theatrale rocktrio Furistic.

„Dat theatrale is wat Aki en ik gemeen hebben”, zegt de 24-jarige zangeres over de samenwerking die tot stand kwam op voorspraak van producer Attie Bauw. „Verder zijn onze stemmen zo verschillend als het maar kan. Ik ben gewend om heel technisch en perfect zuiver met anderen samen te zingen. Aki is juist heel rauw en zingt alleen maar op zijn gevoel. Zoals het nu klinkt, staat het bol van onderhuidse frustratie en gefreakte boosheid. We zijn allebei hartstikke gek; dat is wat ons samenbindt.”

Akihito Morimoto, bassist Kazuto Maekawa en drummer Damon Richardson, die tijdelijk de in Japan achtergebleven Tomoharu ‘Gian’ Ito vervangt, zijn in Nederland om hun nieuwe, in Amsterdam opgenomen album Transworld Ultra Rock te presenteren. Woensdag spelen ze met Furistic en Pussycat Kill Kill Kill in de Amsterdamse Melkweg, in november komen ze terug voor meer optredens.

Het trio heeft een geduchte livereputatie. De dynamiek van AC/DC, de stonerrock-invloeden van bandfavoriet Fu Manchu en een enorme liefde voor hardrock zijn samengebald in een compacte sound, die met veel fanatisme de zaal in wordt geslingerd.

„Voor het eerst hebben we een album gemaakt dat niet live met z’n drieën tegelijk is ingespeeld,” zegt Kazuto Maekawa. „Alle instrumenten zijn los van elkaar opgenomen. Zo heeft Transworld Ultra Rock een heldere sound gekregen die toegankelijk is voor iedereen die van rockmuziek houdt.” Electric Eel Shock wil eerst de wereld buiten Japan veroveren. „Overal waar we komen zien we blije gezichten,” zegt Aki. „We willen er hard voor werken om ons publiek gelukkig te maken.”

Ze bivakkeren graag in Nederland, waar ze in Attie Bauw een briljant architect van hun nieuwe sound hebben gevonden, prijst Aki zijn producer. Omdat Furistic woensdag in hun voorprogramma staat, zijn ze voor het eerst sinds de opname in de gelegenheid om het nummer Lovin’ you met Grunberg te zingen.

Dat wordt interessant, beloven ze. Meezingen mag.

Electric Eel Shock speelt woensdag in De Melkweg, in Amsterdam. Info: www.melkweg.nl