Ministers Rice en Gates kil bejegend bij bezoek Moskou

Het bezoek aan Moskou van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en haar collega van Defensie Robert Gates, dit weekend, heeft de irritaties tussen de VS en Rusland over de bouw van een Amerikaans verdedigingsschild tegen inkomende raketten niet verminderd. De ontmoeting was van meet af aan kil. Poetin liet Rice en Gates een half uur wachten voordat hij hen in zijn residentie bij Moskou ontving. Volgens het diplomatieke protocol geldt dat als een belediging.

In het openbaar waarschuwde Poetin zijn bezoekers dat de Amerikaans-Russische betrekkingen nog slechter zouden worden als Washington niet afziet van de bouw van het raketschild in Polen en Tsjechië. Moskou ziet de aanleg van het schild in die landen als een bedreiging. De alternatieve locaties die het in Azerbajdzjan heeft aangeboden zijn volgens de Amerikanen technisch van onvoldoende kwaliteit.

Poetin waarschuwde ook dat Rusland zich zou kunnen terugtrekken uit het INF-verdrag voor raketten van de middenlange en korte afstand, als dit verdrag niet wordt toegepast op andere landen dan de VS en Rusland. Hij doelde daarbij met name op de landen die aan Rusland grenzen. Als Moskou zich terugtrekt, zou dit grote gevolgen hebben voor het militaire machtsevenwicht in Europa.

Na hun ontmoeting met Poetin spraken Rice en Gates vijf uur lang met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en minister van Defensie Anatoli Serdjoekov. Na afloop zei Lavrov dat als de VS hun plannen voor het raketschild niet uitstellen Rusland „maatregelen zal nemen om die bedreiging tegen te gaan”.

Zaterdag ontmoette Rice in Moskou prominente mensenrechtenactivisten. Ze benadrukte te hopen dat hun instituties mensen zouden beschermen tegen de willekeur van de staat. Ook zei ze dat de toenemende machtsconcentratie binnen het Kremlin de democratie in gevaar brengt. Rice merkte verder op grote twijfels te hebben over de macht van de Doema en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de elektronische media.