Koop Getronics is definitief

KPN zet zijn bod op ICT-dienstverlener Getronics door. Beleggers hebben 89,5 procent van de aandelen Getronics bij het telecombedrijf aangemeld. KPN zou zijn bod gestand doen bij 80 procent.

Dat maakte KPN vanochtend bekend. Ook is bijna 100 procent van de uitstaande converteerbare obligaties bij KPN gemeld. De aanmeldingstermijn sloot afgelopen vrijdag. Naar verwachting wordt de overname volgende week afgerond.

Begin juli kondigde KPN zijn bod van 766 miljoen euro op Nederlands grootste ICT-dienstverlener aan. Kort daarna kocht KPN al circa 30 procent van de aandelen op de beurs in, voor een lagere prijs dan de biedprijs van 6,25 euro.

Met de overname van Getronics wil KPN een sterke positie verwerven op de markt voor ICT-dienstverlening. Daarvoor had het bedrijf zelf al een ICT-afdeling opgebouwd van ongeveer 3.500 man. Die zal worden geïntegreerd in Getronics, dat verder zal gaan als zelfstandig dochterbedrijf binnen KPN.

Het bod volgde op een lange periode van tegenslag voor Getronics. Eind 2005 liep de beurskoers nog tegen de 12 euro. Op de bijzondere aandeelhoudersvergadering op 2 oktober spraken beleggers hun boosheid uit tegen de bestuurders en commissarissen van het concern.

Zowel bestuurders als commissarissen van Getronics treden na de afronding van de overname af. Topman Klaas Wagenaar van Getronics krijgt een vertrekpremie van 2,4 miljoen euro mee. De andere drie bestuurders, die ook vertrekken, krijgen tezamen 3,7 miljoen euro.

Ook andere telecomconcerns hebben de afgelopen jaren de stap naar ICT-dienstverlening gezet. Zo heeft het Britse BT een omvangrijke ICT-tak. Zakelijke klanten willen steeds vaker een leverancier die én telecommunicatie én ICT-diensten zoals werkplekbeheer levert.