Irakmissie VS is ‘nachtmerrie’

De Amerikaanse missie in Irak is „een nachtmerrie, waarvan het einde nog lang niet in zicht is”. De nachtmerrie is veroorzaakt door Amerikaanse beslissingen na de val van Saddam Hussein die nog steeds doorwerken. Dat heeft de Amerikaanse generaal Ricardo Sanchez vrijdag gezegd op een persconferentie. Sanchez gaf vanaf juni 2003 een jaar lang leiding aan de internationale troepenmacht in Irak. Sanchez somde veel zaken en instellingen op die volgens hem hebben bijgedragen de huidige malaise, zoals de ontmanteling van het Iraakse leger, en het feit dat de VS nooit banden met stamleiders hebben onderhouden. De huidige Amerikaanse strategie in Irak, met onder meer de inzet van 30.000 extra militairen, is volgens Sanchez niet meer dan een „wanhopige poging” om jaren van mislukt beleid te compenseren. (AP, Reuters)