Internet Weblog van de dag

Voor 2009 een vis in de pan?

Weblog Brussel. In België blijkt bloemrijk taalgebruik voor ons Nederlanders soms moeilijk te begrijpen. Vooral politici en journalisten kunnen zich nogal beeldend uitdrukken. Correspondent Jeroen van der Kris verzamelde op zijn weblog een aantal uitspraken. Hoe de hete patat plots weer bij Yves Leterme belandde. Deze kop stond op 1 oktober in De Morgen bij een verhaal waarin werd uitgelegd hoe de Vlaamse christen-democraat Leterme, vroeger dan verwacht, opnieuw tot formateur werd benoemd. Het ijs was al dun. Nu Milquet met haar haardroger is gepasseerd, is het helemaal weg. Een dag later klaagt iemand van het Vlaams kartel (CD&V, N-VA) over CDH-leidster Joëlle Milquet, nadat die heeft gezegd dat Leterme zich moet houden aan een „beperkt kader” voor een staatshervorming. (Lees: van Letermes verkiezingsbeloften kan dus niks terechtkomen). Voor 2009 moet er een vis in de pan liggen. Bart De Wever zei gisteren op tv in De Zevende Dag dat hij bereid is akkoord te gaan met een staatshervorming in fasen. Die moet dus nog wel „gevangen” worden. Ook is hij bereid de Franstaligen iets te geven in ruil voor splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Als zij een lepel suiker vragen om die bittere pil door te slikken, zijn wij bereid daarover te onderhandelen.

Meer Belgisch taalgebruik op nrc.nl/brussel