‘Ik heb mijn ribben om zeep geholpen’

Dressuuramazone Anky van Grunsven viel gisteren van haar paard tijdens een clinic in Groningen.

Anky van Grunsven (39) is gisteren lichtgewond geraakt bij een val van haar paard. De dressuuramazone, die zaterdag in Oslo nog de kür won, gaf in Groningen tijdens het evenement Paard en Passie een clinic, waarbij haar 12-jarige paard Nelson begon te bokken. Tweevoudig olympisch kampioen Van Grunsven heeft sinds haar val last van een paar pijnlijke ribben en liep een gekneusd rechterbeen op.

Hoe bent u er aan toe?

„Ik heb mijn ribben om zeep geholpen en mijn been doet nog steeds pijn. Maar verder gaat het heel redelijk met me.”

Volgens uw echtgenoot Sjef Janssen zwaaide de speaker het publiek bij uw entree te veel op. Door het lawaai bokte Nelson u er af.

„Nee, dat lawaai gaf niet de doorslag. Hij heeft eerder onder dat soort luidruchtige omstandigheden gereden en dan ging het nooit mis. Belangrijker is dat ik Nelson voor de clinic niet goed heb ingereden. We hebben enkel wat over een verharde weg gestapt. Daarna zijn we direct de baan ingegaan. Dat is onvoldoende geweest.”

‘Zoiets is niet goed voor haar zelfvertrouwen’, merkte uw man op.

„Klopt. Het geeft je toch een knauw. Zeker omdat het de tweede keer in korte tijd is dat ik van mijn paard val. Daarom ben ik er gisteren in Groningen direct weer opgestapt. Het is dat omstanders mij maanden te stoppen – mijn been wilde niet meer – anders had ik de clinic gewoon afgemaakt.”

Hoe kun je dit soort incidenten in de toekomst voorkomen?

„Door mijn paarden beter op te warmen. Als je zo lang in het vak zit, vergeet je wel eens dat het levende wezens zijn. Met eigen behoeften en een eigen wil.”

U gaat het nu even rustig aan doen?

„Een dagje, ja. Morgen wil ik aan de slag, want komend weekend staat er gewoon weer een wedstrijd op het programma.”