Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoe de hete patat plots bij Leterme belandde

IMG_1031.JPGVlaamse politici én journalisten houden meer van beeldspraak dan Nederlandse, is mijn indruk. In ieder geval: ze gebruiken vaak vergelijkingen die de meeste Nederlanders niet zullen begrijpen. Ik heb me regelmatig voorgenomen ze te gaan verzamelen. Hier vast enkele recente voorbeelden.

Hoe de hete patat plots weer bij Yves Leterme belandde. Deze kop stond op 1 oktober in de De Morgen bij een verhaal waarin werd uitgelegd hoe de Vlaamse christen-democraat Leterme, vroeger dan verwacht, opnieuw tot formateur werd benoemd.

Het ijs was al dun. Nu Milquet met haar haardroger is gepasseerd, is het helemaal weg. Een dag later klaagt iemand van het Vlaams kartel (CD&V, N-VA) in dezelfde krant over cdH-leidster Joëlle Milquet, nadat die heeft gezegd dat Leterme zich moet houden aan een ,,beperkt kader” voor een staatshervorming. (Lees: van Leterme’s verkiezingsbeloften kan dus niks terechtkomen).

Iedereen zal moeten toegeven, CD&V én MR. Open Vld niet, want we hebben dat nooit beloofd. Maar N-VA kan maar best plat op de buik gaan liggen om onder de lat door te kunnen. Dat zei Minister van Buitenlandse Zaken en Open VLD-ondehandelaar Karel de Gucht vorige week zondag tegen de VRT. Onder de lat doorgaan betekent zoiets als: erkennen dat je je eigen beloften niet kunt waarmaken. N-VA-leider Bart De Wever was not amused. Hij reageerde: De Gucht is natuurlijk een ervaringsdeskundige wat buiklandingen betreft. Het was jarenlang de strategie van de VLD in de paarse regering.

Voor 2009 moet er een vis in de pan liggen. Bart De Wever zei gisteren in het VRT-programma De Zevende Dag dat hij bereid is akkoord te gaan met een staatshervorming in fasen, zoals Franstalige onderhandelaars willen. Mits er 2009 een vis in de pan ligt. Die moet dus nog wel ,,gevangen” worden. Ook is hij bereid de Franstaligen iets te geven in ruil voor splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Als zij een lepel suiker vragen om die bittere pil door te slikken, zijn wij bereid daarover te onderhandelen.

Vandaag kwamen kopstukken van CD&V bij elkaar. Ze zijn ook wel bereid de Franstaligen ,,een lepeltje suiker” te geven ,,om de splitsing van BHV door te spoelen”. Kamerlid Hendrik Bogaert lichtte toe op de VRT-radio: Zolang het een theelepeltje is, is dat geen probleem, als het een pollepel is, is het teveel.