Godzille tegen de overmacht

De oppositieleidster schuwt het populisme niet om zwarte stemmen te trekken.

Op stap met Helen Zille, een blanke vrouw met twee onmogelijke banen.

De Zuid-Afrikaanse oppositieleidster Helen Zille probeert met populisme zwarte kiezers te trekken. Foto AP Helen Zille, Cape Town city mayor and leader of the main opposition party, center, outside the court in Cape Town, South Africa, Tuesday, Sept. 11, 2007. Zille appeared briefly in court in connection with a demonstration outside the houses of alleged drug dealers. Police say that Zille is encouraging self-style vigilantes to take the law into their own hands, whilst her supporters say the demonstrations reflect growing fury that drug lords are targeting children and ravaging entire communities with impunity. (AP Photo) ** SOUTH AFRICA OUT ** Associated Press

Geen tijd, nooit tijd. Helen Zille, burgemeester van Kaapstad en leider van de Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratische Alliantie kijkt alweer op haar horloge. Die twee heren in de wachtkamer moeten maar een andere keer terugkomen, draagt ze haar assistent op. En wie houdt de situatie in de krottenwijk Wag-n-bietjie, waar 1.800 mensen hun huizen kwijtraakten bij een brand, in de gaten? ,,Het loopt daar uit de hand, we moeten er heen.’’ Dan keert haar aandacht terug naar het bezoek. ,,Okay, begin maar’’, bitst ze, als een scheidsrechter die het startsein geeft voor een wedstrijd. ,,En niet te lang, want ik moet zo weg.’’

Helen Zille slaapt zelden. Haar werkdag begint om vier uur in de ochtend en eindigt om middernacht. Godzille, noemen cartoonisten haar, omdat ze net zoveel lawaai maakt als het monster in de sciencefictionfilm. Ze spreekt zowel vloeiend Afrikaans als Xhosa. Sinds ze een half jaar geleden Tony Leon als leider van de oppositie opvolgde, combineert ze twee banen, die beide even druk als politiek beladen zijn. Als burgemeester van Kaapstad staat ze aan het hoofd van een wankele coalitie die de enige stad in Zuid-Afrika regeert waar regeringspartij ANC in de oppositie zit.

Als leidster van de oppositie staart ze de ogenschijnlijk onbreekbare overmacht van het ANC in de ogen. In de dertien jaar sinds het einde van de apartheid vergaarde de regeringspartij meer dan zeventig procent van de parlementszetels. Zille’s Democratische Alliantie moet het doen met 12 procent van de kiezers, meest verontwaardigde blanken en kleurlingen.

,,Onze grootste uitdaging is boven ras uit te stijgen als de meeste beslissende factor in de politiek’’, zegt ze vastbesloten. ,,We moeten Zuid-Afrikanen zover zien te krijgen dat ze voor iemand stemmen op basis van beleid of principes, en niet op basis van huidskleur.’’

In de hoop af te komen van het imago leider van een blanke en elitaire partij te zijn, trekt Zille de armste wijken in. Of ze daar nu welkom is, of niet. Eind oktober moet ze voor de rechter verschijnen wegens deelname aan een mars dwars door Mitchell’s Plain, een wijk berucht voor de handel in drugs, wapens en vrouwen. Samen met leden van een burgerwacht die zichzelf Padlac noemt (People against drugs, liquor and crime), bonsde Zille op de deuren van de huizen waar drugshandelaren zouden wonen. De politie sloeg haar in de boeien toen ze zich bij het lokale politiebureau wilde beklagen over het lakse optreden van de agenten in de wijk. Is dat geen populisme?

,,Wat is er mis met populisme?’’, verdedigt ze zich fel. ,,Wat ik onbegrijpelijk vindt is dat drugshandelaren ongestoord hun gang kunnen gaan in het openbaar, onder de neus van de politie. Ik verdedig mijn grondwettelijke recht als burger om daar tegen in opstand te komen.’’

De oppositieleider speelt met vuur. Burgerwachten zijn berucht in de Kaapse vlakten. Eind jaren negentig verklaarde een moslimgroepering (PAGAD) de oorlog aan de talloze drugsbendes in de arme wijken rond Kaapstad. Voor het oog van de camera en de politie, werden drugshandelaren doorzeefd met kogels en in brand gestoken. Kort daarna volgde een campagne met bomaanslagen, waarbij doden en gewonden vielen. PAGAD werd uiteindelijk opgerold door de politie toen bleek dat veel leden van de burgerwacht zelf betrokken waren bij drugshandel.

,,De burgemeester heeft geen idee met welke mensen ze te maken heeft’’, zegt Moosa Daniels, hoofd van de Tafelsig Neighborhood Watch. Hij patrouilleert al jaren in deze wijk waar ’s nachts de gangsters de straten overnemen. Vorige week zag Daniels leden van de door Zille gesteunde burgerwacht jongeren in elkaar slaan in het holst van de nacht. ,,Ik waardeer haar zorgen over de drugshandel. Maar ze kent de dynamiek van deze wijken niet. Ze lieert zich aan een organisatie zonder controle te hebben over de leden en hun acties. Levensgevaarlijk.’’

Dezelfde woorden klinken de volgende ochtend in het raadsdebat. Het ANC vuurt het ene salvo na het andere af op Zille. De burgemeester is een leugenaar. De burgemeester is een racist. De burgemeester is een populist. ,,Wat heeft haar protestmars bereikt?’’, vraagt fractievoorzitter Mbulelo. ,,Volgens mijn informatie zijn de mensen waarmee ze marcheert tegen de drugshandel, dezelfde mensen die de drugs verkopen. Maar Zille denkt dat ze boven de wet staat.’’

Kaapstad is de enige plek in Zuid-Afrika, waar de kracht van de democratie getest wordt. Alleen hier brengen verkiezingen nieuwe partijen aan de macht. Helen Zille staat voor de opgave te bewijzen dat haar partij niet alleen kritiek kan leveren, maar ook effectief kan regeren. ,,We zijn meer dan alleen behang. We maken verschil. We roepen de macht ter verantwoording, we stellen vragen. En als het ANC over vijf à zes jaar uit elkaar valt, dan zijn wij doorslaggevend om de politiek in dit land zo te veranderen dat we geen tweede Zimbabwe worden.’’

Na het raadsdebat haast de burgemeester zich naar een bijeenkomst met vakbonden om te praten over de oorlog tegen drugs. Als ze het woord wil nemen, breekt een hels kabaal los. Honderden vakbondsleden omsingelen dansend het podium waarop Zille probeert te spreken. Ze geeft op en verlaat de zaal. De strijd om de zwarte kiezer is nog niet gewonnen.