Giraffe met stem van Loes Luca

Het Cinekid-festival telt talloze films, animaties, cross-mediaproducties, interactieve installaties en workshops.

Tien films en activiteiten die je niet mag missen.

Het is herfstvakantie – in een groot deel van het land althans –, tijd voor het 21ste Cinekid filmfestival. Een achtdaags mediafestival voor kinderen, met naast film ook televisie en nieuwe media. Hier wordt de betere jeugdfilm gefêteerd op premières uit de hele wereld – zij het traditiegetrouw vooral uit Scandinavië. Naast Amsterdam zijn in dertig andere steden ook films te zien en worden activiteiten georganiseerd.

Cinekid in Amsterdam opende afgelopen zaterdag met een nieuwe reeks afleveringen van de televisieserie De Daltons van Rita Horst en Robert Alberdingk Thijm.

Het festival heeft een competitie, met onder meer de eerste Nederlandse natuurspeelfilm African Bambi, van de vaste Haanstra-cameraman Anton van Munster.

Voor ouders die bang zijn dat de kinderen de hele dag in een donker zaaltje naar een scherm turen: ook buiten de bioscoopzaal valt er veel te beleven. Op de nieuwe festivallocatie, het terrein van de Westergasfabriek, zijn installaties te zien en workshops te volgen. Jongeren kunnen hangen in de hangout.

Wat te kiezen uit het aanbod? Tien tips voor films en activiteiten die je niet mag missen op het Cinekid-festival.

1Televisieserie: De Daltons, de jongensjaren

Goh, wat zijn ze groot geworden. Erik, Jelle, Daantje en Tim, de vier broers (ok, Daantje was toen nog maar een baby) die zeven jaar geleden harten stalen in de jeugdserie De Daltons. Regisseurs Rita Horst en Robert Alberdingk Thijm pakken zeven jaar later de draad weer op. Tim heeft nog steeds die X-ray-blik waarmee hij elke situatie haarscherp doorziet en er soms juist iets heel anders in ziet dan de bedoeling is. Met De Daltons zijn ook hun avonturen uit de boomhut geklommen met als voornaamste insteek de hoogtevrees rondom de eerste zoen.

Openingsfilm afgelopen zaterdag. Daarna te zien op verschillende tijden en locaties.

2Film:Dorm

Volwassen filmkijkers weten het al langer: in Azië gebeurt het op filmgebied. Van poëtische leegtes tot spookachtige stiltes. In het Thaise The Dorm spelen de geesten van het verleden ook een rol. Aanvankelijk lijkt het allemaal een doodgewone kostschoolfilm. Jongetje wordt door zijn ouders weggebracht. Pinkt een traantje weg. Maar dan. De slaapzaal is een hangar vol in slagorde opgestelde bedjes. En z’n medescholieren houden hem uit de slaap met enge verhalen. Deze horror van het opgroeien werd op Kinderfilmfestival Berlijn met een Kristallen Beer bekroond.

Draait o.m. op dinsdag 16.00 uur in The Movies

3Film:The Substitute

Gekke invallerares blijkt ruimtewezen met snode bedoelingen. Soms beetje sinistere film van Deense regisseur Ole Bornedal die wel raad weet met een beetje institutionele horror, gezien zijn eerdere film Nightwatch (met Ewan McGregor). Lekkere griezelfilm met psychologisch verantwoord tintje voor beginnende pubers voordat ze aan het echte enge werk kunnen beginnen.

O.m. vandaag, 16.00 uur Movies I

4Film:Max Minsky und Ich

Een van de vele sterke Duitse films in het programma dit jaar. Nelly Sue moet bat mitswa doen, maar wil liever basketballen. Dus leest ze een erotische roman om haar Hebreeuws te oefenen, tot afschuw van de rabbijn en haar New Yorkse moeder die ook niet echt in Duitsland kan aarden. Vlotte, beetje voorspelbare film in semi-seculier joods milieu in Duitsland anno nu. Gebaseerd op populair en prijswinnend kinderboek.

O.m. vandaag, 12.00 uur, Ketelhuis I

5Film:African Bambi

Van de vaste cameraman van Bert Haanstra Anton van Munster, voor wie de Serengeti in Tanzania geen onbekend terrein is, komt de eerste natuurfilm die echt voor kinderen is gemaakt. De titel African Bambi is een knipoog naar het ‘echte’ Bambi-verhaal dat in de film wordt verteld, door een giraffe met de stem van Loes Luca.

O.m. woensdag, 10.00 uur, Transformatorhuis

6 Maak een tekenfilm met hulp van Wouter van Reek, maker van prentenboekjes en animaties voor Sesamstraat.

Workshops op woensdag 17 en donderdag 18 oktober om 10.30 en 14.00 uur in het Cinekid Medialab (Pazzanistraat) op het festivalterrein.

7 Maak een ansichtkaart met daarop jezelf in een beroemd decor, verkleed als een sprookjesfiguur. ‘Groeten uit... Cinekid’ is een project van Moniek van der Kaaden. De kaarten worden geprint, maar zijn ook digitaal als e-card te versturen.

Dagelijks in het Medialab op het festivalterrein.

8Maak een computerspel, met hulp van de medewerkers van multimediabedrijf IJsfontijn.

Presentator van het Klokhuis, Bart Meijer, opent het project Gamestudio op donderdag 18 oktober, 14.30 uur.

9Verzorg een bos. Funky Forest is een kunstinstallatie van Theodore Watson en Emily Gobielle, waarin kinderen samen voor een bos moeten zorgen. Op drie schermen zijn projecties te zien van een woud. Door de bomen water te geven hou je het bos gezond. En door met je lichaam de vorm van een boom aan te nemen (je armen vormen de takken) groeien er in het bos nieuwe bomen bij. Verzorg je het bos slecht, dan komen er monsters.

Dagelijks in het Medialab op het festivalterrein.

10Maak je eigen podcast. Op het terrein rond de Westergasfabriek kunnen kinderen met microfoon en fototoestel een reportage maken over het Cinekid-festival. Via www.cinekid.nl zijn bijdrages van andere verslaggevers lezen.

In het Medialab van maandag tot en met vrijdag om 10.00, 10.45 en 11.00 uur. Vraag naar Joek van Montfort.

Kijk voor meer info en programma op: www.cinekid.nl. Cinekid Amsterdam duurt tot en met 21 oktober, Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8 – 10. Cinekid op Locatie is t/m 28 oktober in dertig steden door heel Nederland.