Gezant: VN moeten Kwartet verlaten

De Verenigde Staten, de EU, Rusland en de Verenigde Naties laten na de Palestijnen te beschermen, en de VN zouden zich moeten terugtrekken uit dit zogeheten Kwartet van vredesbemiddelaars in het Midden-Oosten.

Dat heeft de mensenrechtengezant van de VN voor de Palestijnse gebieden, de Zuid-Afrikaan John Dugard, gezegd in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de BBC. Als speciaal rapporteur bezoekt Dugard, een gepensioneerd hoogleraar internationaal recht, sinds zeven jaar de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. „Elke keer dat ik er kom, lijkt de toestand te zijn verergerd”, met name als gevolg van de Israëlische restricties op de Palestijnse bewegingen, zei hij. Hij erkende dat Israëls veiligheid wordt bedreigd, maar hij noemde Jeruzalems reactie „zeer disproportioneel”. De VN, zo zei hij, „doen zich zelf weinig goed door lid te blijven van het Kwartet”.

Afgelopen zomer leverde de zojuist vertrokken VN-gezant voor het conflict in het Midden-Oosten, Alvaro de Soto, in zijn afscheidsrapport ook al scherpe kritiek op de opstelling van de VN in het Kwartet. De Soto schreef toen dat de VN te veel de oren lieten hangen naar de Verenigde Staten. Dugard zelf haalde eerder dit jaar een storm van Israëlische kritiek over zich heen toen hij in een rapport voor de Algemene Vergadering van de VN Israëls beleid ten aanzien met de Zuid-Afrikaanse apartheid vergeleek.

Het Kwartet zou zich ook moeten inspannen om het conflict tussen de Palestijnse organisaties Hamas en Fatah op te lossen, zei Dugard tegen de BBC. Hamas greep in juni in een korte confrontatie met Fatah, de organisatie van president Abbas, de alleenheerschappij in de Gazastrook. Volgens Dugard brengt deze tweedracht het Palestijnse recht op zelfbestemming in gevaar. De VN zouden volgens hem moeten bemiddelen tussen de twee groepen. „Maar in plaats daarvan heeft de internationale gemeenschap haar steun bijna geheel aan één factie, Fatah, gegeven. Dat is niet de rol die de VN zouden moeten vertolken.”