Gedode man had band met ‘Hofstad’

De man die gisteren werd doodgeschoten in het politiebureau aan het August Allebéplein in Amsterdam Slotervaart was een bekende van de politie. De 22-jarige Bilal B. had contact met leden van de radicaal islamitische Hofstadgroep. Ook heeft hij enkele keren vastgezeten voor vermogensdelicten en een geweldsdelict. B. had last van psychische klachten. Dat is vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie van politie en justitie.

De man kwam gisteren rond twaalf uur het politiebureau binnen, sprong over de balie en stak een vrouwelijke agent in de borst. De vrouw probeerde te ontkomen, maar B. kwam achter haar aan en stak haar nog twee keer in de rug. Een andere agent kwam haar te hulp. Hij werd door B. in zijn nek en schouder gestoken. De vrouwelijke agent trok vervolgens haar pistool en schoot hem neer.

De jongen van Marokkaanse afkomst werd in april dit jaar met psychische klachten gedwongen opgenomen in een kliniek in Amsterdam. In augustus werd hij daaruit ontslagen. Afgelopen vrijdag keerde hij vrijwillig terug naar de kliniek omdat hij last had van zelfmoordneigingen. Gisterochtend verliet hij onder begeleiding de kliniek, hij verdween vervolgens en ging rond twaalf uur naar het politiebureau aan het August Allebéplein.

Over het motief van B. is nog niets bekend. De vrouwelijke agent werd met het mes geraakt in een longslagader, ook werd de long geperforeerd. Zij werd gisteren geopereerd. Haar collega liep vijf steekwonden op. De twee agenten liggen nog in he ziekenhuis.

De identiteit van B. werd gisteren pas laat vastgesteld aan de hand van een foto. Vanwege zijn eerdere contacten met de Hofstadgroep werd er ook meteen contact opgenomen met AIVD. Nadat een deel van de Hofstadgroep in 2005 werd opgepakt, werd Bilal B. gehoord als getuige.

In stadsdeel Slotervaart was er gisteren na het incident, toen de identiteit van de dader nog niet bekend was, alles aan gedaan om de rust te bewaren. Stadsdeelvoorzitter Achmed Marcouch riep buurtvaders, welzijnswerkers en andere sleutelfiguren uit de buurt bij elkaar om hen te informeren.