Fruitige wortelsmaak

Wat? Galangawortel

Waar? Toko, plakjes gedroogde galangawortel, soms ook vers

Wat moet ik ermee? Galangawortel is een veelgebruikt ingrediënt in de Zuidoost-Aziatische keuken. In Nederland is de wortelstok van de grote galanga beter bekend als ‘Thaise gember’ of ‘laos’. Verse jonge laos-wortel is fruitig, licht gemberachtig van smaak en heeft een frisse geur. De gedroogde variant is warmer en kruidiger van smaak, tussen kaneel en gember in. Beide soorten worden meegebakken, of meegekookt met een gerecht. In Zuidoost-Azië wordt de gedroogde vorm alleen in noodgevallen gebruikt, als er geen verse galanga voorhanden is. Je vindt de wortel fijngesneden terug in Thaise soepen, roerbakgerechten of curry’s.

Eenvoudig recept voor Thaise kippensoep met citroengras:

Snijd twee stengels citroengras en vijf cm galanga in dunne schijfjes.

Snijd 250 gram champignons, 2 tomaten, 3 verse rode pepers en 500 gram kipfilet in kleine stukjes.

Verhit 4 dl kokosmelk in een pan. Voeg het citroengras, drie citroenbladeren en de galanga toe.

Voeg 0,75 liter water toe, breng het geheel opnieuw aan de kook en voeg de overige ingrediënten toe.

Verwijder de galanga en eventueel citroengras.

Doe de pepertjes met wat limoensap, vissaus en koriander in een kom, en giet de soep erover.

Zwanger? Wees dan voorzichtig. Galanga zou namelijk menstruatie kunnen opwekken of in uiterste gevallen een miskraam kunnen veroorzaken.

Barbara Rijlaarsdam

Vraag jij je in de winkel ook wel eens af: ´wat moet ik ermee?` Stuur je tips naar nextagenda@nrc.nl onder vermelding van ´wat moet ik ermee’