Franse huurling Denard dood

De beruchte Franse huursoldaat Bob Denard is zaterdagnacht op 78-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan Alzheimer. Denard, die eigenlijk Gilbert Bourgeaud heette, noemde zichzelf ‘piraat van de Republiek’. Hij vocht in de jaren zestig en zeventig, tijdens de dekolonisatie van Afrika, mee in oorlogen in Congo, Jemen, Angola, het huidige Zimbabwe en Benin, vaak met goedkeuring van de Franse geheime diensten. Denard beweerde dat hij voor Frankrijk vocht. Vorig jaar werd de ex-militair veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij een staatsgreep op de Comoren, een eilandstaatje bij Madagaskar. Hij hoefde zijn straf niet uit te zitten omdat hij dement was, tot woede van de bevolking. In Congo verwierven Denard en zijn mannen de naam 'de Verschrikkelijken', vanwege hun meedogenloze gedrag. (NRC)