Ex-topgeneraal VS in Irak ziet ‘catastrofaal falen’

„Incompetent strategisch leiderschap” binnen de Amerikaanse regering heeft de Verenigde Staten opgezadeld met een nachtmerrie in Irak zonder een duidelijke uitweg. Dat heeft de vroegere hoogste Amerikaanse commandant in Irak, luitenant-generaal Ricardo Sanchez, gezegd tegen een groep verslaggevers. Sanchez, die de door de VS gedomineerde coalitie in Irak leidde van juni 2003 tot juli 2004, ging in 2006 met pensioen. Zijn beschuldigingen, die vrijdagavond bekend werden, zijn de hardste tot dusverre van een bij de oorlog betrokken Amerikaanse topmilitair. In Sanchez’ periode greep de sunnitische opstand om zich heen en consolideerden de shi’itische milities die later gingen moorden, hun positie.

Sanchez noemde president Bush niet met zoveel woorden. Maar diens besluit van begin dit jaar om 30.000 man extra naar Irak te sturen om Bagdad en omgeving te pacificeren noemde hij een „wanhopige poging van een regering die de politieke en economische werkelijkheid van deze oorlog niet heeft geaccepteerd”. „Het lijdt geen twijfel dat Amerika een nachtmerrie beleeft zonder einde in zicht”, zei hij.

Zijn scherpste aanvallen richtte Sanchez op de Nationale Veiligheidsraad, die in zijn periode werd geleid door de huidige minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Hij noemde deze adviesraad „een catastrofale mislukking” omdat hij verantwoordelijk was voor een strategie die op een militaire oplossing was gericht. Maar Sanchez haalde ook uit naar het Congres, het ministerie van Buitenlandse Zaken en politici in het algemeen.

Een zelfmoordaanslag heeft zaterdagavond in de Iraakse stad Samarra zeker 17 levens geëist. In Bagdad werden gisteren negen mensen gedood bij een bomexplosie bij een shi’itische moskee.

Een Iraakse correspondent van de Washington Post is gistermiddag op straat in Bagdad doodgeschoten. Sinds 2003 zijn meer dan 200 journalisten en hun medewerkers, in overgrote meerderheid Irakezen, slachtoffer geworden van het Iraakse geweld. (Reuters, AP, AFP)