een weekeinde vol voetbal

Duitsland heeft zich zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Ierland verzekerd van een ticket voor het EK. De ploeg van Joachim Löw had voldoende aan 0-0. Duitsland is het derde land dat zeker is van deelname aan de Europese eindronde. Oostenrijk en Zwitserland zijn als organisatoren rechtstreeks geplaatst.

Ebi Smolarek loodste Polen met drie treffers voorbij Kazachstan (3-1). De oud-speler van Feyenoord maakte zijn zuivere hattrick tussen de 55ste en 65ste minuut. Kazachstan kwam in de 20ste minuut nog op voorsprong door Byakov. Het door Leo Beenhakker gecoachte Polen houdt door de zege de leiding in groep A van het kwalificatietoernooi.

Portugal bleef op de tweede plaats in groep A door de uitwedstrijd bij Azerbeidzjan met 2-0 te winnen. De Portugezen dankten de zege aan treffers van Bruno Alves en Hugo Almeida. Azerbeidzjan speelde ruim een uur met tien man doordat Kerimov in de 29ste minuut een rode kaart kreeg na een vermeende overtreding op Ronaldinho. De Portugese aanvaller van Manchester United liet zich theatraal vallen en veinsde dat hij een elleboogstoot had gekregen. Nummer drie in de poule Finland raakte achterop door een gelijkspel in en tegen België, 0-0.

Schotland blijft in groep B een grote kwelgeest voor Italië en Frankrijk. Dankzij de knappe 3-1 thuiszege op Oekraïne blijven de Schotten de poule aanvoeren. Tegen Oekraïne kwamen ze binnen 10 minuten op een voorsprong van 2-0. Kenny Miller en Lee McCulloch waren de doelpuntenmakers. Andrei Sjevtsjenko bracht voor rust nog wel 2-1 op het scorebord, maar Jamie McFadden besliste het duel in de 68ste minuut. De wedstrijd stond onder leiding van Pieter Vink. De Nederlandse arbiter trok acht keer geel en verdeelde de kaarten keurig over beide ploegen.

De Italianen wonnen dankzij doelpunten van Pirlo en Grosso met 2-0 van Georgië en hebben nog een punt minder dan Schotland. Frankrijk bleef op een achterstand van twee punten door met 6-0 te zegevieren op Faeröer. Karim Benzema (2), Nicolas Anelka, Thierry Henry, Jerome Rothen en Hatem Ben Arfa scoorden voor de vicewereldkampioen. Henry maakte zijn 41ste interlanddoelpunt. Hij mag zich nu samen met Michel Platini de meest productieve international uit de geschiedenis van het Franse voetbal noemen.

De kans is groot dat Griekenland zijn titel kan verdedigen op het EK. Het elftal van de Duitser Otto Rehhagel versloeg voor eigen publiek Bosnië-Herzegovina met 3-2. Griekenland heeft vier punten meer dan nummer twee Turkije, dat teleurstellend met 2-2 gelijkspeelde tegen Moldavië. Charisteas opende de score voor Griekenland, dat ook nog Gekas en Liberopoulos zag scoren. Voor Bosnië-Herzegovina hadden Hrgovic en Ibisevic succes.

Kroatië kan het EK nauwelijks meer ontgaan. Dankzij een treffer van Eduardo da Silva, spits van Arsenal, wonnen de Kroaten met 1-0 van Israël. Daardoor groeide de voorsprong op nummer drie Rusland tot acht punten. De ploeg van Guus Hiddink heeft nog steeds een kans op deelname aan het EK, maar moet dan woensdag wel voor eigen publiek van Engeland winnen.

Engeland behaalde een eenvoudige 3-0 zege op Estland. De formatie van bondscoach Steve McClaren dankte de overwinning aan drie treffers in het eerste half uur. Shaun Wright-Phillips en Wayne Rooney zorgden op een uitverkocht Wembley voor een snelle voorsprong, waarna verdediger Taavi Rahn van Estland na een half uur zijn eigen doelman passeerde. Voor Rooney was het zijn eerste treffer in een serieuze interland sinds Euro 2004. Linkerverdediger Ashley Cole van Chelsea liep een enkelblessure op. Hij ontbreekt woensdag in Moskou tegen Rusland.

Spanje zette een grote stap naar kwalificatie door de uitwedstrijd tegen Denemarken met 1-3 te winnen. Tamudo, Ramos en Riera maakten de Spaanse treffers. Oud-speler Jon Dahl Tomasson van Feyenoord en SC Heerenveen scoorde tegen.

Bondscoach John Toshack weet niet of hij aanblijft als bondscoach van Wales. De oefenmeester verklaarde na de nederlaag tegen Cyprus (3-1) dat hij de komende dagen eens goed gaat nadenken. „Ik moet maar eens kijken wat ik allemaal fout doe en daaruit misschien maar eens mijn conclusies trekken.” Wales bekleedt door de nederlaag tegen Cyprus de voorlaatste plaats in groep D. Alleen San Marino presteert slechter.

Zweden is bijna zeker van een ticket voor het EK. De koploper van groep F won het uitduel met Liechtenstein met 3-0. Wilhelmsson, Ljungberg en Svensson maakten de doelpunten voor Zweden, dat zes punten meer heeft dan nummer drie Noord-Ierland.

Na negen nederlagen op rij behaalde Luxemburg de eerste overwinning in de EK-kwalificatie. De tegenstander van het Nederlands elftal in groep G versloeg Wit-Rusland in Minsk met 0-1. Alphonse Leweck maakte ver in blessuretijd het winnende doelpunt.

Uruguay begon de kwalificatiereeks voor het WK (2010 in Zuid-Afrika) met een 5-0 overwinning op Bolivia. Ajacied Luis Suarez maakte al na vier minuten de openingstreffer voor Uruguay. Daarna scoorden Forlan, Abreu, Sanchez en Bueno. Ook Argentinië (2-0 tegen Chili) en Venezuela (0-1 tegen Ecuador openden de lange Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks met winst. Peru en Paraguay speelden 0-0.

Het Nederlands olympisch elftal speelt morgenavond in Roosendaal de eerste oefenwedstrijd in de aanloop van de Spelen in Peking. Bondscoach Foppe de Haan heeft tijdens het duel met Schotland de beschikking over veel spelers die afgelopen vrijdag namens Jong Oranje bij Estland wonnen (0-3). De Haan heeft ook Otman Bakkal (PSV) en Frank van der Struijk (Willem II) opgeroepen.