Duitsland als derde land zeker van EK

Duitsland is het eerste land dat zich na de gastlanden Oostenrijk en Zwitserland heeft geplaatst voor het EK voetbal van volgend jaar. De Duitsers hadden in Groep D aan een 0-0 tegen Ierland in Dublin genoeg.

In groep A deed Leo Beenhakker met Polen goede zaken. De ploeg van de Nederlandse trainer won thuis met 3-1 van Kazachstan. Ebi Smolarek (ex-Feyenoord) was na de rust met een zuivere hattrick binnen tien minuten de grote man bij de Polen. Het duel lag geruime tijd stil door een defect aan de lichtinstallatie. Portugal won in dezelfde groep de uitwedstrijd bij Azerbeidzjan met 2-0. De formatie dankte de zege aan treffers van Bruno Alves en Hugo Almeida. Nummer drie Finland raakte achterop door een gelijkspel in en tegen België 0-0.

In groep B blijft Schotland een grote kwelgeest voor Italië en Frankrijk. Dankzij de knappe thuiszege van zaterdag op Oekraïne (3-1) behouden de Schotten de leidende positie. Italië blijft op de tweede plaats door een thuiszege op Georgië (2-0). Pirlo en Grosso scoorden. Frankrijk, dat uit met 6-0 won van de Faeroer Eilanden, staat op twee punten van Schotland en op één punt van Italië.

Griekenland won in groep C met 3-2 van Bosnië-Herzogovina. Daardoor bleef de titelverdediger koploper. Angelos Charisteas opende de score voor de Grieken. Turkije (1-1 tegen Moldavië) stelde teleur, maar klom wel naar de tweede plaats. Turkije en Griekenland treffen elkaar woensdag.

Engeland behaalde in groep E een eenvoudige zege op Estland (3-0). De Engelsen dankte de overwinning aan drie treffers in het eerste half uur van een eenzijdige wedstrijd. Rusland, dat zaterdag niet in actie kwam, heeft twee verliespunten meer dan Engeland. De formatie van bondscoach Guus Hiddink treedt woensdag als gastheer van de Britten op. Kroatië bleef leider dankzij een nipte zege op Israël (1-0). Eduardo da Silva, spits van Arsenal, maakte het enige doelpunt. Kroatië heeft acht punten meer dan nummer drie Rusland.

In groep F bleef Zweden aan kop door een simpele zege op Liechtenstein (3-0). Spanje versloeg Denemarken met 3-1 en bleef daardoor in punten op gelijke hoogte met Zweden. Het tweede doelpunt van Spanje was van een bijna ongekende schoonheid. Na een aanval over 28 schijven stiftte verdediger Sergio Ramos de bal over de Deense doelman heen.