Dood van ‘Doktor Tod’ betwijfeld

Aribert Heim, de ‘beul van Mauthausen’, is in 1982 gedood door een geheime Amerikaanse organisatie die destijds op zoek was naar Duitse oorlogsmisdadigers. Dat althans beweert de Israëlische kolonel Danny Baz in zijn boek Ni oubli, ni pardon. Au coeur de la traque du dernier nazi (Niet vergeten, niet vergeven. In het hart van de jacht op de laatste nazi), een autobiografie die morgen verschijnt.

Baz schrijft lid te zijn geweest van ‘de Uil’, zoals de organisatie heette, die zich ten doel had gesteld alle nazi-misdadigers die na de oorlog naar Latijns-Amerika en naar Noord-Amerika waren gevlucht te ‘berechten’ – volgens Baz werden ongeveer twaalf oud-nazi’s gevonden. Baz zegt dat de groep twee jaar naar Heim heeft gezocht en hem uiteindelijk in Canada ontdekte. De groep zou hem vervolgens hebben ‘veroordeeld’ en in 1982 op het eiland Santa Catalina hebben geëxecuteerd.

Heim werd ook wel Doktor Tod genoemd wegens zijn zeer sadistische behandeling van de gevangenen in het concentratiekamp Mauthausen, waar hij kamparts was. Veel van de gevangenen doodde hij met een gifinjectie in het hart. Ook heeft hij zijn slachtoffers volgens ooggetuigen vaak zonder verdoving geopereerd.

Organisaties die zich nu nog bezighouden met de jacht op oud-nazi’s trekken Baz’ verhaal in twijfel. Serge Klarsfeld noemt de beweringen van Baz „complete fantasie”. Hij zegt niet te geloven in het bestaan van ‘de Uil’. Als een dergelijke organisatie zou hebben bestaan, aldus Klarsfeld, zou hij die ooit „moeten zijn tegengekomen”.

Net als Klarsfeld, gaat ook het Simon Wiesenthal-Centrum in Jeruzalem er vanuit dat kamparts Heim nog in leven is – hij zou nu 93 jaar zijn. Volgens het Wiesen-thal-centrum kan het verhaal van Baz helemaal niet kloppen omdat er nog een brief uit 1986 bekend is die vrijwel zeker door Heim is geschreven.

In juli van dit jaar loofde de Oostenrijkse regering – die over informatie zei te beschikken dat hij nog leefde – een beloning uit van 50.000 euro uit voor tips die zouden kunnen leiden tot de aanhouding van Oostenrijker Heim. Het gerucht gaat dat hij zich schuilhoudt in Spanje of Zuid-Amerika.