Dit was geen uitlubbering, dit was de bedoeling

Er is iets schrikbarends aan de hand in de mannenmode. Hadden we de afgelopen jaren al de man met het armbandje, de man met de duimring, de man met de ketting, de man met de diadeem en de man met de zwart gelakte nageltjes, nu is er ineens de man met het decolleté.

Toen ik de eerste man met decolleté op tv zag, dacht ik nog dat het een uitgelubberde V-halstrui was. Gewoon een oud H&Mpje dat iets te vaak op zestig graden gewassen was.

Maar toen zag ik in de afgelopen weken achtereenvolgens Ruud de Wild, Jamai, Giel Beelen, crime-verslaggever Harry Lensink en een handjevol jongens op straat, allen met een diep uitgesneden V-hals. Dit was geen uitlubbering, dit was de bedoeling.

Voor de mensen die het nog niet hebben gezien; ik heb het niet over zo’n bloes die wat te ver openstaat, bekend als de Beau van Erven Dorensbloes. Nee, die kennen we allang. De nieuwe V-hals voor mannen is een shirt waarvan de hals vele centimeters verder richting navel uitgesneden is dan die van een normale, betamelijke V. Hierbij komt dat het shirt behoorlijk strak is, en dun van stof. In het geval van Jamai piepten er dan ook twee tepels door zijn shirt heen, die ik liever niet had gezien. Je mag dan een Idol zijn, en uit de kast, sommige dingen moet je gewoon voor jezelf houden.

Maar de V-halsmannen lijken zich aan dat soort conventies niet te storen. Trots pronken zij met hun borstpartij, in hun nieuwe shirt. En ze doen nog of dat netjes is ook, want vaak dragen ze er een colbertje overheen, wat ik zoiets vind als een mantelpakje dragen met alleen een bh eronder. Een look waar alleen Madonna mee wegkomt.

Het erge is dat niemand ze heeft verteld dat dit geen gezicht is. Juist bij de Nederlandse man. Kijk, bij een gebronsde homo uit Miami zou het deel van zijn uniform kunnen uitmaken. Of bij een Regilio Tuur-achtig alfatype.

Maar de mannen die de V’s dragen kunnen deze look helemaal niet hebben. Stuk voor stuk hebben zij schriele, bleke, haast naar binnen geslagen kippenborstjes, die ze zonder enige blijk van schaamte aan de wereld tonen. Ik voorspel dat botox binnenkort passé is onder mannelijke BN-ers. Zij gaan nu massaal aan de borstvergroting.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius