‘Crisis dreigt in relatie Turkije en VS’

De chef van het Turkse leger heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor een crisis in de betrekkingen als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in een resolutie de Armeense genocide erkent.

Als dat gebeurt, aldus generaal Büyükanit in een vraaggesprek met de krant Milliyet , „zullen onze militaire betrekkingen nooit meer hetzelfde zijn”. Zijn opmerkingen onderstrepen hoe hoog Turkije de kwestie opneemt. Direct nadat woensdag de commissie Buitenland van het Amerikaanse Huis de genocide-resolutie aannam, liet president Gül weten deze „onacceptabel” te vinden. Premier Erdogan heeft al enkele malen gezinspeeld op sancties als het voltallige Huis instemt met de resolutie. De Amerikaanse troepen in Irak worden grotendeels via Turks grondgebied bevoorraad.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zei gisteren van plan te zijn de resolutie aan het voltallige Huis voor te leggen. Naar verluidt onderzoekt het Pentagon al of er alternatieve bevoorradingsroutes zijn voor de troepen in Irak.

De resolutie over de Armeense genocide aan het einde van de Eerste wereldoorlog is niet het enige wrijfpunt tussen Turkije en de VS. Ook het Turkse voornemen om een militaire operatie in Noord-Irak tegen de PKK uit te voeren is dat. Washington is fel gekant tegen Turks ingrijpen omdat dat Irak zou destabiliseren. Naar alle waarschijnlijkheid geeft het Turkse parlement morgen al groen licht voor ingrijpen. Sinds de PKK vorige week in Sirnak 13 Turkse militairen doodde eist de publieke opinie ingrijpen in Noord-Irak, waar de PKK kampen heeft.

Dit weekeinde waren twee hoge Amerikaanse functionarissen (onderminister van Buitenlandse Zaken Dan Fried en zijn collega van Defensie Eric Edelman) in Ankara om te overleggen over de huidige crisis. Edelman zei dat hij de Turkse zorgen zal overbrengen aan Irak. De premier van de regionale regering in (Iraaks) Koerdistan, Nechirvan Barzani, zei gisteren tegen het televisiestation Al-Jazeera dat „wij, als de regering van Koerdistan, nooit toestemming zullen geven om ons grondgebied of dat van Irak te gebruiken voor een aanval op welke buurstaat dan ook”. Volgens Barzani kan het probleem niet militair worden opgelost maar moet er een „politieke oplossing” komen. Dit weekeinde voerde het Turkse leger beschietingen uit over de grens met Noord-Irak. Zulke beschietingen hebben vaker plaats.