Bruiloftsvis

4 dikke stukken zalmfilet500 g spinazie500 g gemengde paddestoelenzout, cayennepeper75 g boter2 eetl. olijfolie4 volle eetl. crème fraîche4 theel. geknipte bieslook

Een waar gebeurd sprookje. Er was eens een primaballerina bij het Bolsjoitheater in Moskou. Ze werd ontslagen omdat ze te dik was geworden en niet langer door haar danspartners kon worden opgetild. Gelukkig liep Anastasia Volochkov tegen een miljonair op die verliefd op haar werd. Met wat voor handel deze Igor Vdovin zo rijk is geworden, vertelt het verhaal van hun huwelijk niet. De bruiloft vond plaats in het paleis van Catharina in Tsarskoje Selo bij Sint Petersburg. Er waren 250 figuranten ingehuurd die in historische kostuum rondliepen. Het bruidspaar maakte een gondeltocht over het met kaarsen en fakkels verlichte meer bij het paleis. De met parels en Swarovski kristallen bezette vijftien meter lange sluier van de bruid woog 25 kilo. Het diner vond plaats in de Barstenen zaal van het paleis. De gasten dronken uiteraard wodka en wijn en aten gerookte paling, kreeft met een saus, met spinazie en steur gevulde steur, roastbeef met fijne kruiden. Na een bavarois met mango en papaja volgde, begeleid door Georgische muziek, een polonaise.

Vandaag een recept voor 4 personen voor bruiloftsvis. Bij gebrek aan steur wordt zalmfilet gebruikt. Bestrooi de visfilets met zout. Bak de in plakjes gesneden paddestoelen in een klont boter snel lichtbruin en knapperig. Schep de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken. Hak ze met een mes in kleine stukjes. Breng op smaak met zout en cayennepeper.

Roerbak de goed schoongewassen spinazie in olijfolie in een wok net gaar. Stort de spinazie in een vergiet en druk al het vocht eruit. Hak de spinazie met een mes klein. Meng spinazie en paddestoelen en controleer de smaak.

Verhit boter in een koekenpan en bak de zalmfilet enkele minuten per kant. De zalm moet net gaar zijn. Verdeel het spinaziemengsel over warme borden. Schep een lepel braadvocht uit de koekenpan op de spinazie. Leg de zalmfilet er bovenop. Schep op de zalm een flinke lepel crème fraîche. Bestrooi met een beetje bieslook.

Anne Scheepmaker

Morgen: Franse druiventaart