Birmese junta pakt leiders betogingen op

De Birmese junta heeft zaterdag zes politieke activisten opgepakt. Zeker twee van hen gaven leiding aan de protesten van enkele weken geleden. VN-gezant Gambari, die rondreist in de regio, roept het bewind op onmiddellijk te stoppen met de arrestaties.

Onder de arrestanten is de vooraanstaande dissident Htay Kywe, die enkele weken geleden één van de eerste protestmarsen leidde tegen het militaire regime in Birma. Toen de autoriteiten de betogingen met geweld uiteen sloegen, dook Kywe onder om te ontsnappen aan de klopjacht van de junta op de leiders van de demonstraties, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Twee andere arrestanten zijn Aung Htoo en Thin Thin Aye, die ook bekend staat als Mie Mie.

De drie bovengenoemde dissidenten zouden de laatste activisten van de Studenten van de Generatie (19)88 zijn die nog op vrije voeten waren. De Generatie 88 is de belangrijkste groep politieke dissidenten van Birma, die het voortouw nam tijdens de opstand in 1988 tegen de junta.

Amnesty International stelt dat de kans groot is dat de gearresteerde dissidenten zullen worden mishandeld en gemarteld. Er zijn de laatste tijd verschillende berichten naar buiten gekomen dat gearresteerde demonstranten worden geslagen en dat er doden zijn gevallen door wrede verhoormethodes.

De speciale VN-gezant voor Birma, Ibrahim Gambari, riep de junta vanochtend op onmiddellijk te stoppen met het arresteren van dissidenten. Hij reist deze week door zes landen in de regio, om steun te vragen bij zijn pogingen de crisis in Birma te beëindigen. Gambari kwam gisteren aan in Thailand en gaat daarna naar Maleisië, Indonesië, India, China en Japan.

Naar verwachting besluiten de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie deze week tot een reeks sancties, waaronder een aangescherpt visumverbod. De Britse premier Brown zei vanochtend bereid te zijn Birma economische hulp te geven als het bewind meewerkt aan verzoening met de oppositie.

De Franse minister Kouchner en zijn Britse collega Miliband stellen een wortel-en-stok-aanpak voor. Als het bewind meewerkt krijgt het hulp, als het weigert worden extra sancties opgelegd. (AP, Reuters, AFP)