Banken VS richten noodfonds op

Enkele grote Amerikaanse banken, waaronder Citigroup en JP Morgan, gaan gezamenlijk een miljardenfonds opzetten om nieuwe klappen als gevolg van de kredietcrisis te kunnen opvangen. Dat meldden verschillende financiële media het afgelopen weekend.

Volgens persbureau Reuters en The Wall Street Journal zou het fonds zo’n 80 miljard dollar gaan bevatten (ruim 56 miljard euro) en moet het voorkomen dat grote internationale banken worden gedwongen en masse risicovolle schuldpapieren te verkopen die zijn gelinkt aan de problemen op de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken.

In de afgelopen weken hebben veel internationale banken miljarden euro’s moeten afschrijven door de kredietcrisis, die begonnen is met problemen van Amerikaanse hypotheekverstrekkers. Nadat de hypotheekmarkt in de VS in de problemen was gekomen door wanbetalingen, bleken veel hypotheekleningen te zijn ‘doorgeleend’ aan derden, waaronder banken en hedgefondsen. De waardering van de risico’s van die leningen bleek lastig, waardoor wereldwijd wantrouwen ontstond tussen banken onderling. Het doorschuiven van deze hypotheekleningen liep vast, en daarna het doorschuiven van andere kredieten tussen banken onderling ook.

Het op te richten fonds moet voorkomen dat de markt voor deze schuldpapieren niet verder opdroogt, waardoor banken nieuwe miljardenverliezen moeten melden. Als dat gebeurt vreest men dat de kans toeneemt dat de kredietcrisis overslaat op de rest van de economie.

Volgens bronnen die bekend zijn met het fonds, zou het Amerikaanse ministerie van Financiën nauw betrokken zijn geweest bij de gesprekken tussen de banken die het fonds willen opzetten. Maar de overheid zal zelf geen bijdrage aan het fonds leveren. De Britse financiële toezichthouder FSA zou er bij Britse banken op hebben aangedrongen met het fonds mee te doen.

Betrokkenheid van Citigroup is opvallend, omdat haar topman Charles Prince eerder deze maand nog zei te verwachten dat de grootste pijn van de kredietcrisis wel geleden was. Citigroup moest omgerekend 2,3 miljard euro afboeken als gevolg van de crisis, waarvan 900 miljoen op door hypotheken gedekte obligaties.

Vanochtend maakte de Japanse Nomura-bank bekend te stoppen met haar handel in hypothecaire schuldpapieren in de VS. De bank schat minimaal 240 miljoen euro verlies hierop te hebben geleden.

Nieuwsthema kredietcrisis staat op nrc.nl/kredietcrisis