Australische premier schrijft verkiezingen uit voor november

Sydney. De Australische premier John Howard heeft gisteren verkiezingen uitgeschreven voor 24 november. De premier kreeg eerder op de dag toestemming van de vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth, die nog steeds het staatshoofd van Australië is, om het parlement te ontbinden. Howard kan zich opmaken voor de moeilijkste verkiezingscampagne van de elf jaar dat hij premier is. Hij ambieert een vijfde termijn, maar zijn conservatieve partij staat er slecht voor in de peilingen. Labour, onder leiding van de veel jongere oppositieleider Kevin Rudd, staat al maanden op winst. De oorlog in Irak en het milieu zullen belangrijke verkiezingsthema`s worden. Howards onvoorwaardelijke steun aan de VS en zijn weigering het Kyoto-protocol te ondertekenen, heeft hem niet populair gemaakt.