Agente schiet aanvaller in politiebureau dood

Een nog onbekende man is gistermiddag in Amsterdam in het politiebureau op het August Allebéplein in Slotervaart doodgeschoten, nadat hij twee agenten met een mes had gestoken. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De agenten liepen verschillende steekwonden op en werden naar het ziekenhuis overgebracht. De man kwam rond twaalf uur het politiebureau aan het August Allebéplein binnen, sprong over de balie en stak een vrouwelijke agent in de borst. De vrouw probeerde te ontkomen, maar de man kwam achter haar aan en stak haar nog twee keer in de rug. Een andere agent kwam haar te hulp. Hij werd door de man in zijn nek en schouder gestoken. De vrouwelijke agent trok vervolgens haar pistool en schoot de man neer. Hij overleed kort daarna op het politiebureau.

Het bureau werd afgezet en afgeschermd met hekken met plastic. Buiten verzamelden zich buurtbewoners, die meer te weten probeerden te komen over de dader. Volgens politieagenten van het bureau aan het August Allebéplein was het binnen een ravage. Overal lag bloed. De man was volgens de agenten behoorlijk ver het bureau binnengedrongen.

Burgemeester Job Cohen en de Amsterdamse politie hoofdcommissaris Bernard Welten kwamen gistermiddag naar het bureau. Cohen noemde het een „verschrikkelijk incident”. Stadsdeelvoorzitter Achmed Marcouch riep buurtvaders, welzijnswerkers en andere sleutelfiguren uit de buurt bij elkaar om hen van informatie te voorzien. Zij moesten vervolgens zorgen voor rust in de wijk. De imam van de moskee die naast het politiebureau ligt, riep ouders op hun kinderen thuis te houden, zodat die zich niet allemaal verzamelen rondom de plaats van het incident. Volgens Marcouch wacht iedereen tot de identiteit van de overleden dader bekend wordt.