Aanklacht om gedode Irakees

De vader van een gedode Irakees heeft een aanklacht ingediend tegen een Nederlandse militair die in 2004 betrokken was bij een schietincident in Irak waarbij de 29-jarige Azhar Sabah Jaloud om het leven kwam. Het is de eerste keer dat een nabestaande van een burgerdode, in het buitenland aandringt op strafvervolging van een Nederlandse militair die op missie was.

Dat maakte de Amsterdamse advocaat Liesbeth Zegveld gisteren bekend in Buitenhof. Op verzoek van de vader van Azhar Sabah Jaloud heeft ze het gerechtshof in Arnhem gevraagd onderzoek te doen naar het incident dat zich op 21 april 2004 in de buurt van de Nederlandse basis in Ar Rumaythah afspeelde. Jaloud was, volgens Zegveld, met een vriend op weg naar zijn bruid. Zijn vriend zat achter het stuur en reed ’s nachts in de buurt van de Nederlandse basis op een onverlichte woestijnweg tegen een wegblokkade op. De auto reed daarna zwabberend door, waarop door Irakese en Nederlandse militairen geschoten werd. Het Openbaar Ministerie in Arnhem seponeerde de zaak, maar volgens Zegveld is de zaak nooit goed onderzocht. (NRC)