Tien tips om hip te adopteren

Oktober is een onvruchtbare maand, dat weet iedereen. Maar er is ook goed nieuws: het is in om een kind te adopteren – dat weten Aaf Brandt Corstius en Paulien Cornelisse dan weer. En hip adopteren kun je leren

De laatste tijd is er een hausse van beroemdheden die hippe kinderen uit hippe landen (Malawi, Vietnam) halen. Hip adopteren kun je leren: doe als Angelina Jolie & Brad Pitt, Madonna, Ewan McGregor, Meg Ryan, Steven Spielberg, Rosie O’Donell, Michelle Pfeiffer, Nicole Kidman, en vele, vele anderen.

1Het is natuurlijk eigenlijk iets waar je helemaal niet op mag letten: de naam van de adoptiekind to be. Maar als je dan toch bezig bent, neem meteen een kind met een hippe naam. Deed Angelina Jolie ook: Maddox, Zahara (die ook wel ‘Z’ genoemd wordt; nog cooler) en Pax. Stuk voor stuk namen die klinken als happening bandjes of populaire nieuwe drugs.

2Met dit soort trends is het wel zaak snel te handelen. Anders is het alweer uit. Zit jij net met je nieuwe kind, blijkt dat je allang een slow-foodrestaurant had moeten beginnen. Nog een reden tot haast: adoptiekinderen kunnen ook op raken. Wees er dus vroeg bij.

3Dit is weer een tip die wij ontleend hebben aan de Mia Farrow van deze tijd, Angelina Jolie. Neem een matching tatoeage bij het kind dat je adopteert. Angelina heeft, om met zoon Maddox te matchen, een fascinerende Vietnamese tekst op haar dunne armpje laten tatoeëren. En daarmee hield het matchen trouwens niet op; ze nam zelfs een beroep dat bij haar adoptieactiviteiten paste en werd ambassadrice van de Verenigde Naties (die ze eigenlijk al thuis heeft zitten).

4Time je adoptie goed. Zit je bijvoorbeeld in ernstige relatieproblemen, die langzamerhand door de roddelpers worden opgemerkt, adopteer dan snel een of twee kinderen. Dat leidt de aandacht altijd af. Vraag maar aan Madonna.

Subtip hierbij: vergeet in je haast niet om de biologische familie van het desbetreffende kind af te kopen, anders spelen ze op in alweer die vermaledijde roddelpers. Madonna, toch een handige vrouw zou je zeggen, vergat dit te doen bij haar zoontje uit Malawi, en toen kwam de boze, publiciteitszoekende vader van dat zoontje ineens op de proppen.

5Denk na over de multiculti-uitstraling van je familie. Moeten de kinderen min of meer op elkaar lijken (de kinderen van Paul de Leeuw), of moet het juist een zinderende potpourri der continenten worden (Angelina Jolie, Madonna). Kortom: ga je meer voor het gevoel van hoeksteen van de samenleving of voor ‘Heal the world’? De ene methode is niet beter dan de andere, maar het is goed er even bewust bij stil te staan.

6Probeer niet meer dan acht kinderen te adopteren, want dan word je zo’n Mia Farrow, en that ain’t hip. Vergelijk het met het kattenvrouwtje op hoek; met een of twee katten was ze schattig geweest, met zeventien een beetje eng/vies.

7Nu we het toch over Mia Farrow hebben: blijf uit de buurt van Woody Allen en gelijkgestemde zielen. Voor je het weet blijk je de verzorgster van andermans love nest te zijn. Woody Allen en Soon-Yi hebben inmiddels trouwens zelf ook weer kinderen geadopteerd. Dochters.

8Laat je niet weerhouden door het feit dat je alleenstaand (alleengaand! alleengáánd!) bent, het is juist hip om in je eentje te adopteren. Zie Calista Flockhart (die van Ally McBeal), Diane Keaton, en Angelina Jolie (pre-Brad).

9Veel beroemdheden besluiten tot adoptie omdat daarmee hun perfecte lichaam perfect blijft. Striae, moi? I don’t think so. Het is echter belangrijk om deze motivering geheim te houden. Houd het voor de buitenwereld allemaal zo humanitair mogelijk.

10Kies wel een beetje een hip land om je kind vandaan te halen. Dus niet België. Ook hierbij kunnen beroemdheden weer goed van pas komen als leidraad. Altijd een zwak gehad voor Meg Ryan? Neem dan eens een kijkje in China. Als je Meg te mainstream vindt, doe dan als Ewan McGregor en haal ze uit Mongolië. Doe mee met Paul de Leeuw en zoek het in Amerika, ga met Madonna naar Malawi, zoek de hitte met Angelina in Cambodja, Vietnam en Ethiopië.

Bonustip

Is een kind niet hip genoeg? Kijk dan eens op adopteereenkip.nl, adopteereengorilla.be, adoptiebedje.nl, adopteereenappelboom.nl, adopteereenkoe.nl, adopteereengeit.nl, adopteereenpup.nl, adopteereeneiland.nl, adopteereenkerstboom.nl of adopteereenyak.nl. Geadopteerde yaks worden het helemaal, in 2008.

    • Paulien Cornelisse
    • Aaf Brandt Corstius