Televisie Voorkeur

Vom Glanz und Vergehen der Gruppe 47 is de titel van een documentaire over de historie van een ooit toonaangevende groep Duitstalige schrijvers en uitgevers, van wie schrijver Günter Grass (Dantzig, 1927) de meest illustere vertegenwoordiger is. ARD, 23,30-0.15u. ARD/SWR VOM GLANZ UND VERGEHEN DER GRUPPE 47, Ein Film von Andreas Ammer, am Sonntag (14.10.07) um 23:30 Uhr im Ersten. GŸnter Grass. © SWR/Ulrich Nissler- honorarfrei, Verwendung nur im Zusammenhang mit o.g. Sendung bei Nennung: "Bild: SWR/Ulrich Nissler" (S2). SWR-Pressestelle/Fotoredaktion, Tel. 07221/929-3852, -2287 oder Fax-2059. SWR/Ulrich Nissler

actualiteiten

Buitenhof. Rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur pleit in de serie Polarisatie in de Polder voor een radicale scheiding tussen moraal en religie. De burger van de toekomst zal los van geloof, afkomst of achtergrond een aantal universele morele waarden moeten erkennen. Cliteur zoekt daarbij naar een algemene moraal die niet geworteld is in religie. Maar hoe realistisch is dit pleidooi met twee christelijke partijen in de regeringscoalitie? Ned.1, 12.10-13.10u.

Panorama: Noord-Korea – verblind door de leider. Reportageploeg reist mee met een Nepalese oogchirurg die in Noord-Korea mensen met hopeloze gevallen van cataract behandelt. Het appartement van een van de patiënten wordt bezocht. Daarin geen foto’s van de familie, alleen portretten van leider Kim Jong il. Als de ploeg van de vrouw wil weten wat ze het ergste vindt aan blind zijn, komt haar schoonzoon tussenbeide: „Dat ze de Dierbare Leider niet met haar eigen ogen kan zien.” België 2, (Canvas), 20.00-21.05u.

informatief

LUX: verlicht de geest. Magazine over religie, kunst, cultuur en samenleving, met o.a. minister Donner die stelt dat het protestantisme met de nadruk op persoonlijke verantwoordelijkheid en zorg voor de gemeenschap onze samenleving veel te bieden heeft. Verder aandacht voor de Iraanse Magnumfotograaf Abbas en zijn fascinatie voor religie, en verder de geschiedenis van het huisaltaar n.a.v. een expositie in het Museum Catharijneconvent. Ned.2, 19.15-19.45u.

Zembla: Moord, doodstraf, taakstraf. Nederland is kampioen taakstraffenuitdeler. Plegers van steeds zwaardere delicten komen weg met een taakstraf: 240 uur taakstraf voor een scoutingleider na seksueel misbruik van pupillen. En 150 uur schoffelen voor ernstige mishandeling is geen uitzondering. Tot ontsteltenis van de slachtoffers. De keerzijde van het Nederlandse strafsysteem. Ned.2, 21.50-22.30u.

cultuur

Boeken. Historicus Jacco Pekelder schreef Sympathie voor de RAF - De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980. In het boek staan de lotgevallen van RAF-leden Folkerts, Wackernagel en Schneider centraal, zij werden in Nederland gearresteerd. Pekkelder vertelt wat de RAF wilde en verklaart waarom de beweging op zoveel sympathie kon rekenen. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Matinee: Nurejev. Documentaire over Rudolf Nureyev, een van de markantste balleticonen van de vorige eeuw. Nog niet eerder vertoonde fragmenten van vroege voorstellingen in het Kirov Theater in St. Petersburg tonen hoe adembenemend Nureyev al was vóór hij in het Westen een sterdanser werd. Een intiem psychologisch portret dat inzicht biedt in het rebelse temperament van de danser. Ned.2, 12.55-14.25u.

NPS Arena: De Kunst. Nieuw kunst- en cultuurprogramma. Eerste aflevering gaat over Andy Warhol, aan wie nu, 20 jaar na zijn dood, een grote tentoonstelling wordt gewijd in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Presentator Hans Goedkoop praat over Warhol met popartkunstenaar Woody van Amen, schrijver en Warholomaan Joost Zwagerman, oud-conservator van het Stedelijk Museum en kennis van Warhol Luca Dosi Delfini en Patricia Steur, die Warhol als eerste Nederlandse fotograaf portretteerde. Uniek beeldmateriaal van Warhol te zien. Ned. 2, 17.05-18.10u.

Allemaal film: Wereldberoemd in kleine kring. De Nederlandse animatiefilm is niet erg bekend bij het grote publiek. Toch heeft Nederland een rijke traditie in deze filmdiscipline, met verschillende internationale prijzen als bewijs. Met o.a. Paul Driessen, Michael Dudok de Wit, Gerrit van Dijk, Harrie Geelen, Paul de Nooijer, Menno de Nooijer, Monique Renault en Börge Ring. Ned. 2, 20.15-21.05u.

Het uur van de wolf: Anton Corbijn – Geen stil leven. Documentaire over leven en werk van fotograaf Anton Corbijn. Herh. 2000. Ned.2, 23.15-0.15u.

muziek

NPS Arena: Candy Meets… Sheila E. Saxofonist Candy Dulfer reist de wereld rond en zoekt artiesten op die in de loop der tijd goede vrienden van haar zijn geworden. Ze bezoekt ze thuis, op straat, in de studio en ze treedt samen met hen op. In de eerste aflevering percussionist en drummer Sheila E. in Los Angeles, met wie Candy o.a. voor een goed doel illegaal op straat speelt. Ned.2, 17.45-18.15u.